Nikaragva - Repriza

Nikaragva - Repriza

Republika Nikaragva je bila odredišna zemlja 195. radioputopisa Vesne Jurić Rukavine. Putovala je radijskim valovima s književnicom Lanom Derkač. Odredišta su Granada, Masaya, Leon i onda odmor na jednom od 300 otočića u Arhipelagu Las Isletas. Upoznajmo zemlju vode, vulkana, marimba ritma i stolaca za ljuljanje. Priča je snimljena 2013. godine.

Granada je najstariji grad koji su osnovali Europljani u Nikaragvi, drugi najstariji grad u Srednjoj Americi, a treći po starosti u obje Amerike. Ima bogato kolonijalno nasljeđe koje se očituje u arhitekturi i strukturi života. Većina zgrada građene su oko dvorišta, pod nadstrešicama koje drže stupvi. Jedan od nezabilaznih predmeta u vrtovima s fontanama su stolci za ljuljanje. Tu smo se smjestile najprije na stolce za ljuljanje. A onda onda odlazak u Masayu, pa Leon, glavni grad do 1855. godine, u kojem su i dva mjesta pod zaštitom UNESC-a u Nikaragvi su ruševine starog Leona i Katedrala. Prvobitni Leon osnovao je Francisco Hernandez de Cordoba 1524. godine kao i Granadu, na tom mjestu su danas samo ruševine. Grad je uništila erupcija vulkana, kao i ekonomski razlozi i pohlepa. S ruševina je lijep pogled na vulkane Momotombo i Momotombito te jezero Managvu. Novi Leon podignut je tridesetak kilometara dalje. U njemu je najznačajnija Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije koja ima obilježja baroka i neoklasicizma, ali i renesansne i gotičke elemente. Jedna je od najvećih katedrala u Srednjoj Americi, prema nekim podacima je čak i najveća. U njoj je grob najpoznatijeg nikaragvanskog pjesnika Rubena Daria. Posebno je zanimljiva crkva El Calvario zbog svoje živopisne fasade. Leon je i grad murala, brojni zidovi su oslikani, a uz samu katedralu je zid koji svojim slikama svjedoči o povijesti zemlje: pretkolumbovsko razdoblje, kolonizaciju, krvave prevrate i demokratsku Nikaragvu. 

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Nikaragva - Repriza

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 26.09.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 03.10.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Živjeti Dubrovnik
Nedjelja, 12.09.2021 13:30

Norveška, Bergen - repriza
Nedjelja, 05.09.2021 13:30

Andaluzija - repriza
Nedjelja, 29.08.2021 13:30

U šetnji Vatikanom- repriza
Nedjelja, 15.08.2021 13:30