NP „Krka“,pješačka staza Rimski put 630 m i Burnum

NP „Krka“,pješačka staza Rimski put 630 m i Burnum

Područje oko rijeke Krke obuhvaća niz važnih arheoloških lokaliteta bez kojih je teško izučavati povijest ovoga kraja. Iz vremena rimske vladavine najznačajnije je nalazište rimski vojni logor Burnum sa svjetski vrijednim nalazom- otkrivenim amfiteatrom. No, sve je to dio priče iz Nacionalnog parka "Krka" i pješačka staze: Rimski put, 630 m.

Ostaci rimskog vojnog logora Burnuma smješteni su  na desnoj obali Krke na području današnjeg sela Ivoševaca. Danas su  posebno vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi zapovjedništva logora te amfiteatar u kojem je u novijim istraživanjima pronađeno mnogo arheološkog materijala. Pri iskopavanju su pronađeni mnogobrojni sitni nalazi: novac, staklo, fibule, privjesci, okovi, pojasne garniture, oprema konja, keramika, opeke i drugi sitni materijal. Najbrojniji su novci koji datiraju do sredine 1.st. poslije Krista, a neki su iz kasnijih razdoblja, sve do početka IV.st. Materijal je izložen u muzejskom postavu arheološke zbirke NP u Eko kampusu Puljane.

No, sve je to dio priče iz Nacionalnog parka "Krka" i pješačka staze: Rimski put, 630 m. Zato ćemo se opet vratiti jer ta staza potječe još iz prapovijesnih vremena, kada se u Puljanima, na lijevoj obali Krke, nalazila ilirska gradina, koja je bila prometno povezana ne samo s istočnim dijelom prostora koji je nadzirala, već i sa zapadnim, na desnoj obali rijeke. Logičan prijelaz bio je upravo iznad Manojlovačkog slapa. U antičko je doba dobio još veću važnost. Budući da su Rimljani bili vrsni graditelji cesta, oni su taj put uredili tako da je bio jedan od važnijih komunikacijskih putova između lijeve i desne obale Krke, odnosno između rimskog vojnog logora u Burnumu i pretpovijesne gradine, koja je nastavila živjeti i u antičkom razdoblju.  Svakako se treba vratiti i zbog sve ljepote, jer ..."Oko voda svud zelenilo, rosna mahovina i lišaji, bršljan, koji se penje, i vilinkosa koja se spušta niz klisure. Eno tamnozelenog javora, lisnate smokvenice, vrba jadikovka, srebrolistih trepetljika i vitih jela. Voda se najprije modri kao u dubokim jezerima, protječe podno gordih klisura i mrkih litica, proviruje uz grebene, plače zelene otočiće, gusto grmlje, preskače manje zapreke i čedno se u bjelini pušta niz široku stepenicu." Tako o rijeci Krki ostavlja svoje dojmove u putopisu don Krsto Stošić 1927. kojega je očito snažno dojmio najviši Krkin slap. 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 07.06.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 14.06.2020. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Medvedgrad -Repriza
Nedjelja, 31.05.2020 13:30

Ures Zagreba - Maksimir - Repriza
Nedjelja, 24.05.2020 13:30

Gospić - Biser u Kršu - Repriza
Nedjelja, 17.05.2020 13:30

Slovenija, Krško - grad koji šarmira - Repriza
Nedjelja, 10.05.2020 13:30