Priče iz maslinika na Vodnjanštini

Priče iz maslinika na Vodnjanštini Priče iz maslinika na Vodnjanštini
ValterŠarić- Vesna Jurić Rukavina/Prstom po globusu ValterŠarić- Vesna Jurić Rukavina/Prstom po globusu

Jednom je masliniku ime San Antonio, drugom Falaš. Posvjedočili smo staroj tvrdnji kako maslina raste najbolje ako se iz maslinika vidi i more. Zemlja crljenica i klima maslini su dali život. A maslina na ovom hodu podarila nam je da je vidimo u cvatu i uživamo u mirisu cvjetića koji će dati plodove,a plod ulje bez kojeg bi ovaj svijet bio siromašniji.

Kad na Cvjetnicu uzmem maslinovu grančicu, misli mi odlutaju i prema maslinicima.
Istina i ja volim ulje, ali maslina ima u mojoj percepciji baš kao drvo svoju posebnost i stablo i krošnja i grančica i svaki listić priča priču za sebe.
Istarski maslinici pripovjedaju posebne priče. Masline s tog područja na glasu su još od rimskih vremena. Marko Valerije Marcijal, najznačajniji rimski pisac epigrama, rodom iz Španjolske, ostavio je jedan od najvećih komplimenata istarskom ulju. Veličajući svoju Cordobu zapisao je: "Cordobo, koja si rodnija od uljevitoga Venafra, savršena koliko i ulje iz Istre."
Posebno cijenjena ulja diljem svijeta su s područja Vodnjanštine.
Proći ćemo kroz dva maslinika dr.sc. Valtera Šarića, koji je ekonomski i financijski stručnjak te prijepodne poslovan čovjek a popodne istarski težak kako zna za sebe reći. Rado će podučiti svakoga sve o maslinicima, maslinama i ulju.

Počinje naš hod kroz dva maslinika. Jednom je ime San Antonio, drugom Falaš. I posvjedočili smo staroj tvrdnji kako maslina raste najbolje ako se iz maslinika vidi i more. Zemlja crljenica i klima maslini su dali život. A maslina na ovom hodu podarila nam je da je vidimo u cvatu i uživamo u mirisu cvjetića koji će dati plodove,a plod ulje bez kojeg bi ovaj svijet bio siromašniji.

Maslina se često se spominje u Bibliji. U kršćanstvu je simbol Božje providnosti i brige za ljude. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce, koji su uzgajali masline. Golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi. Na slikama s prikazom ukazanja anđela Gabrijela Djevici Mariji, vidi se kako anđeo u ruci ima maslinovu grančicu. S mnogo takvih grančica, narod je proslavio Isusov ulazak u Jeruzalem. Isus se znojio krvavim znojem na Maslinskoj gori, okružen mnoštvom maslina, a Isusov križ, bio je po predaji od maslinova i cedrova drva.

Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Tako je Herkul imao toljagu od maslinova drva, a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa. Maslina je simbol odanosti i vjernosti pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom. Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti. Pobjednicima na Olimpijskim igrama, na glave su stavljali maslinove vijence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem, koje je bilo tada vrlo skupocjeno.
Razne legende o maslini i maslinovom ulju ukazuju na to da svaki narod u bazenu Mediterana zapravo prikazuje pojedinu legendu na svoj način.
Jedna od grčkih legendi koja se dogodila na predivnoj Akropoli priča o tome da je stablo masline izraslo kada su se Atena I njezin voljeni Posejdon prepirali oko prevlasti nad Atikom. Naime, kada je Atena kopljem udarila u tlo izraslo je stablo masline koje je predstavljalo dar tadašnjoj državi. To je zapravo bio trenutak rađanja prvog stable masline.

U doba Rimljana i prema rimskim piscima Pliniju i Ciceronu, Aristeo je bio taj koji je otkrio maslinu i pronašao načine ekstrakcije ulja iz njezinih plodova, a Columella je pripisao maslini prvo mjesto među svim voćkama sljedećim riječima: “Olea prima omnium arborum est”.

Najveći je razvoj maslina doživjela za vrijeme Rimskog carstva I upravo zahvaljujući starim Rimljanima proširila se na ostatak Europe, Afrike i Azije. Stari rimski pisci kao što su Apicije, Katon, Collumela, Plinie i drugi došli su do spoznaje o kvaliteti maslinovog ulja I počeli razlikovati razne kategorije ulja po kvaliteti.

Rimljani su bili ti koji su metode kultiviranja kako maslina pa tako i vinove loze prenijeli na područje Istre. U to je doba Istra bila prekrivena pašnjacima, a početkom Carstva započeo je svestraniji ratarski razvoj. Vile rustike, odnosno ostaci ljetnikovca koji se nalaze u Istri govore o tome da su bogati rimski građani uz pomoć robovske radne snage uzgajali masline na zahvalnom istarskom tlu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorica emisije je Vesna Jurić Rukavina kojoj je za "Prstom po globusu" 2013. godine dodijeljena zahvalnica "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 27.01.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 03.02.2019. 13:30 - 14:00