Pula 1. dio - Repriza

Pula 1. dio - Repriza Pula 1. dio - Repriza
Foto: VJR / HRT Foto: VJR / HRT

Šetnja Pulom je svojevrsni izazov. Nataložile su se u tom gradu starom više od 3 tisuće godina značajne epohe i civilizacije. Istraživači i dalje istražuju, znatiželjnici propitukuju i zapisuju. U svakom slučaju tu su vedri i zanimljivi ljudi, malo govore istarskim, pa atipičnim talijanskim, uglavnom srdačni su i topli kao i more koje okružuje grad koji je i onako sav kružan. Svakim korakom po Rivi spoznajem kako je tu važan dio kolijevke europske civilizacije i to ću podijeliti s vama na ovom hodu. U Pulu treba doći, ne zbog Pule nego i zbog sebe. Nije to samo igra riječi, to je zaista izazov posebno kad se nađeš i u vremenu kad se grad dijelio na pivsku i vinsku Pulu. Kroz vrijeme i prostor putujem s Puljaninom, Elmom Cvekom.

Područje Pule bilo je naseljeno još u prapovijesti a najstariji ostaci čovjeka datirani su unatrag milijun godina prije Krista, a najraniji tragovi naseljavanja na područja grada Pule potječu iz 10. stoljeća pr. Krista. Smatra se da je prvo naselje osnovalo ilirsko pleme Histra. Pula se spominje i u mitološkoj priči o Jazonu i Medeji, koji su oteli zlatno runo. Prisutnost grčke kulture dokazuje pronalazak grčke lončarije i dijela Apolonova kipa. No, prava gradska povijest počinje s Rimljanima, U doba seoba naroda u pulsku su se širu okolicu od VII. stoljeća stali naseljavati Slaveni i Hrvati. Poslije 1331. godine Pula više nije mogla uteći Veneciji...

Mlečani u Puli nisu pokazivali zanimanje za gospodarski razvoj grada, jer im je najvažnija bila luka kao tranzitna točka na putu od Venecije duž istočne obale Jadrana prema Levantu. Česte epidemije kuge od 14. stoljeća, kao i endemična malarija i druge bolesti, drastično su smanjile broj stanovnika tako da je u Puli na kraju 17. stoljeća živjelo samo oko 600 ljudi. 

Propašću Venecije Istra i Pula došle su pod austrijsku krunu. Od 1815. godine do kraja Prvog svjetskog rata Pula je bila dio austrijskog Primorja (Küstenland). Kad je 1856. godine otvoren Arsenal, tj. glavna baza austrijske ratne mornarice, započeo je suvremeni razvoj grada i cijele južne Istre. Nakon što je 1876. godine povezana željezničkom prugom sa linijom Beč - Trst Pula i obližnji Brijuni osjetili su početke turizma, a svi su članovi carske obitelji, na čelu s Franjom Josipom, bili pulski gosti.
Dvadeseto je stoljeće u Puli bilo stoljeće višestrukih promjena vlasti, s odlascima i dolascima dijelova stanovništva, pojedinih društvenih i narodnosnih skupina, poglavito poslije Prvog i poslije Drugog svjetskog rata. Jako oštećena u bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, Pula je u drugoj polovici XX. stoljeća ponovo procvjetala i razvila se u najveći istarski grad...

Pulu na svoj način prenosim s Elmom Cvekom, Puljaninom, za kojeg ne postoji točna evidencija, no skromno računamo da se njegovo ime veže uz više od 300 naslova objavljenih u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina, što kao dizajnera, grafičkog urednika, glavnog urednika, člana uredničkog odbora, te autorom knjige monografije, "Naredba br. 12: Pula u doba Austrije - ljudi i građevine". 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo". Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj 1982.g.  u Rimu.

 

 

 

 

 

 

 

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 17.01.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 24.01.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Slovenija - Grad Rajhenburg
Nedjelja, 10.01.2021 13:30

Sisak - Repriza
Nedjelja, 03.01.2021 13:30

Čarobna Austrija 2. dio
Nedjelja, 27.12.2020 13:30

Čarobna Austrija 1. dio
Nedjelja, 20.12.2020 13:30