Republika Filipini 1. dio - Manila i priča o kokosu

Republika Filipini 1. dio - Manila i priča o kokosu

Filipini se sastoje od 7107 otoka i otočića. Najveći su otoci Luzon i Mindanao, a Cebu je zbog svojih ljepota najdojmljiviji. Put s generalnim konzulom u Republici Filipini, Davorom Šternom započinjemo u Manili, glavnom gradu. Hodajući iz povijest u sadašnjost, važan trenutak posvetili smo filipinskom kokosu. Otkrili smo i neke sličnosti s Hrvatskom. Jedna od -je i pečeni odojak.

Povijest Filipina seže daleko u prapovijest. Otočje naseljavalo stanovništvo koje je došlo iz Indonezije. U kulturi i govoru vidljivi su tragovi ranih kontakata s indijskom kulturom. Od 800. prevladavaju veze s Kinom, koja je od 1200. imala na Filipinima trgovačke ispostave. Od 1400. počinje širenje islama koji se učvršćuje na otocima Suluu i Mindanau (sultanati). Filipine je otkrio Magellan 1521. Španjolska ih je počela kolonizirati tek u drugoj polovici XVI. st., za Filipa II., po kojem su i nazvani. Prvo stalno naselje osnovano je na otoku Cebuu 1565., a Manila je osnovana 1571. Povijest Filipina je vrlo složena. Nakon dugotrajne vlasti Španjolaca, Filipine su 1762. osvojili Britanci, ali su ih ugovorom u Parizu 1796. ponovno vratili Španjolskoj. Tijekom XIX. st. jača otpor domaćega stanovništva, predvođenog inteligencijom školovanom u Europi, španjolskoj upravi koja je i dalje bila zasnovana na rasno isključivoj i gospodarski zaostaloj politici. Filipinci su zato 1892. utemeljili ilegalnu organizaciju Katipuman; na njezin poticaj planuo je 1896. opći ustanak, a 1897. proglašena je neovisna republika na čelu s E. Aguinaldom. Poražena u ratu protiv SAD-a 1898., Španjolska se iste godine mirovnim ugovorom u Parizu odrekla Filipina. Kolonijalnu vlast Španjolske zamijenio je SAD, koji je do 1901. skršio otpor filipinskih republikanskih ustanika. Za američkoga predsjednika F. D. Roosevelta, Filipini dobivaju 1934. autonomiju, što je potvrđeno filipinskim plebiscitom 1935. Potpunu neovisnost zemlja je stekla u travnju 1946. 

Filipini su republika s predsjedničkim sustavom vlasti. Predsjednik republike šef je države i na čelu je izvršne vlasti, biraju ga građani izravno za mandat od 6 godina, bez mogućnosti obnove mandata. 

Najviše ćemo se na ovom putovanju zadržati u Manili. Grad je podijeljen na dva dijela rijekom Pasig. Na južnoj strani stari dio grada opasan zidinama, dok su sjeverno nove četvrti. Manila je i glavno trgovačko središte cijelog arhipelaga, s razvijenim industrijama. Ima nekoliko Sveučilišta, od kojih je najstarije  Santo Tomas, osnovano 1611.  Barkona crkva Sv. Augustina u Manili uvrštena je na UNESCOV popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Tajna Sankt Peterburga
Nedjelja, 26.05.2019 13:30