Rumunjska od Karpata do Crnoga mora

Rumunjska od Karpata do Crnoga mora

Planine, brijegovi i ravnice gotovo su ravnomjerno zastupljene u Rumunjskoj. Karpati su prirodni rezervat a uz svoje visoke vrhove kriju više od 12 tisuća špilja zbog čega su jedinstveni na svijetu. Delta Dunava je jedinstvena i pod zaštitom je UNESCO-a. A Crno more, poznato je po dugim bijelim pješčanim plažama. Posjetitelji i turisti odlaze osim u Bukurešt koji ima svoje zanimljivosti u četiri najpoznatije regije – Transilvaniju, Maramures, Moldavu i Bucovinu. No, Rumunjska ima zanimljivo selo s gostoljubivim domaćinima i Tiucu koja se mora probati. Takvu Rumunjsku približit ćemo na ovom putovanju s turističkim novinarom i članom FIJET HR, bivšim spikerom HRT Vjekoslavom Madunićem.

Posjetitelji i turisti odlaze osim u Bukurešt koji ima svoje zanimljivosti u četiri najpoznatije regije – Transilvaniju, Maramures, Moldavu i Bucovinu.

Kad je Transilvanija u pitanju uz nezaobilazne gradove Brašov, Sibiu i Sigišoaru valja posjetit barem jedno od sela kojih ima mnogo u okolini. Sela su zanimljiva jer se u njima i dan danas jako drži do tradicije i starih običaja, pa su tako očuvana i neka zanimanja koja su nekada bila popularna, poput kovača, stolara i sl. Ali ono zbog čega ljudi dolaze su obično dva dvorca. Peleš i Bram. Jedan sav raskošan i kraljevski. Drugi skroz mračan i misteriozan. U jednom živjeli kraljevi. U drugom, Drakula.

Dotaknula je ta zemlja kao izvor inspiracije Jules Verna, Bram Stokera, Francisa Forda Coppole i mnoge druge.  Insprirala je Rumunjska i princa Charlesa koji je kupio imanje u selu Viscri u Transilvaniji i restaurirao kuću iz 18. stoljeća (dio UNESCO-ve svjetske baštine).

Rumunjska ima i svoje zanimljive crkve i manastire. Živost oslikana na vanjskim zidovima je svakako posebnost, kao i oslikani grobni spomenici. No, ako čovjek ciljano odabere jedno od odredišta onda je to svakako Manastir Voronet u Bukovini, također je poznat i kao „Sikstinska kapela istoka“.  No, svakako treba vidjeti i manastir Humor. U red opće kulture spada i Palača Parlamenta u Bukureštu druga je najveća poslovna zgrada u svijetu, nakon američkog Pentagona. Vrijedi vidjeti to moćno zdanje jednog vremena.

Rumunjska je bogata tradicinalnom kulturom. Često se vidi modni detalj i u današnjem odijevanju, s njihovih nošnji. Šarenilo i posebnost crvenih boja dugo podsjeća na tu zemlju.  Ono vrijedi kušati su njihova tradicionalna jela a tko voli i njihovu Tuicu šljivovicu i vina.  

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.godine, te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Rumunjska od Karpata do Crnoga mora

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Putovati Armenijom, biti u Erevanu

Nedjelja, 05.12.2021. 13:30 - 14:00

Erevan je jedan od najstarijih gradova koji imaju i pisanu potvrdu o svom nastanku - napisa na klinastom pismu u kamenu. Danas je to zanimljiv grad na sedam brežuljaka što ...

Sve najave
Poslušajte

Minisk
Nedjelja, 28.11.2021 13:30

U središtu Španjolske - Madrid
Nedjelja, 21.11.2021 13:30

Angelovi slapovi
Nedjelja, 14.11.2021 13:30

Peroj 1657
Petak, 05.11.2021 13:30