Svjetska otkrića: Crteži iz Romualdove pećine 2.dio

Svjetska otkrića: Crteži iz Romualdove pećine 2.dio Svjetska otkrića: Crteži iz Romualdove pećine 2.dio
Romualdova Pećina, foto: Natura histrica za Prstom po globusu Romualdova Pećina, foto: Natura histrica za Prstom po globusu
Slikarije u pečini, foto: DK za prstom po globusu Slikarije u pečini, foto: DK za prstom po globusu
Bizon, jedan od 44 crteža koje je pronašao Darko Komšo, foto: DK za Prstom po globusu Bizon, jedan od 44 crteža koje je pronašao Darko Komšo, foto: DK za Prstom po globusu
Možda je Darko za našeg boravka nešto našao? foto: VJR za Prstom po globusu Možda je Darko za našeg boravka nešto našao? foto: VJR za Prstom po globusu

Ulaz u pećinu je malen i uzak, a onda se nastavlja vijugav hodnik dug 105 m, koji se mjestimice širi, tvoreći sedam većih prostorija. Visina varira od 1 do 5 metara, a širina od 2 do 7 metara. Prosječna je temperatura oko 14°C, a vlažnost 68%. Zaviriti ćemo u tajne života i slikarija Romualdove pećine. A tko su bili slikari tog vremena? Jesu li samo slikali ili su i lovili? Zašto su im tijela ili dijelovi tijela bili namazani crvenom terakotom? Gdje su nalazili boje?

Romualdova pećina je na području Limskog zaljeva koji sam po sebi već impozantne ljepote, u području dugačke Limske udoline koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal je dug 12 km, a s obje njegove strane uzdižu se strma brda, ponegdje viša i od 200 metara. Najviši je Sv. Martin 230 m ispod kojeg smo parkirali naše aute, obukli prikladnu obuću i krenuli u nepoznato. Sama špilja na južnoj je strani brda Sv. Martin, na istočnom kraju Limskoga kanala, na 128m nadmorske visine. Odmah upozorenje – ne upuštajte se sami u potragu! 

U pećini su pronađene 44 slikarije, od kojih se ističe nekoliko crteža koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizirane prikaze ljudi i trokute. Važnost nalaza je izuzetna, i baca novu svjetlost na razumijevanje paleolitske umjetnosti na području Hrvatske te njen odnos s istovremenim fenomenima na području cijele Europe. 

A tko su bili slikari tog vremena? Jesu li samo slikali ili su i lovili? Zašto su im tijela ili dijelovi tijela bili namazani crvenom terakotom? Gdje su nalazili boje? 

Arheološka istraživanja Romualdove pećine započela su još početkom 20. stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata pronađeno je mnoštvo kostiju oko 40 životinjskih vrsta te kremene izrađevine, koje je datirao u razdoblje gravetijena. Prisutnost mlađepaleolitičkog lovca potvrđena je nalazom zuba djeteta iz vrste Homo sapiens sapiens. U novije vrijeme špilju istražuju Darko Komšo i Ivor Janković. 

Pećinske crteže u Romualdovoj pećini otkrio je još 2010. godine Darko KomšoNjegovu pretpostavku da crteži pripadaju paleolitičkom razdoblju, 2017. godine to je potvrdio međunarodni tim stručnjakaTa svjetska senzacija objavljena je u travnju ove godine, par mjeseci kasnije počašćeni smo što nam je istraživačarheolog i ravnatelj Arheološkog muzeja Istra u Puli, čovjek koji je pomaknuo granice spoznaja, koji je otkrio crteže stare više od 30 tisuća godina, Darko Komšo bio je naš vodič i moj suhodač - otvorio je dobro zaštićenu pećinu, zatvorenu za sada za javnost i odveo nas u davna,davna vremena.  Pećinsko slikarstvo predstavlja najstarije sačuvane tragove ljudske umjetnosti. Znanstvenici su dugo vjerovali da je najstarije pećinsko slikarstvo iz razdoblja paleolitika bilo ograničeno samo na jugozapadnu Europu, tj. na sjevernu Španjolsku i južnu Francusku, gdje se nalaze i poznati lokaliteti Altamira i Lascoux.

A tko je Sveti Romuald po kojem je pećina dobila ime? Prema životopiscima sv. Romualda, a napose prema njegovom najznačajnijem životopiscu bl. Petru Damianiju sveti Romuald je tri godine boravio u Istri, u blizini Poreča. Tijekom prve godine svoga boravka ondje je utemeljio monašku zajednicu kamaldoljana. Često se povlačio u osamu i živio pustinjačkim životom u pećini. Njegovo djelovanje povezano je s osnivanjem benediktinske opatije Sv. Mihovila Arhanđela na Limu, oko 1040. god. 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena je posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo" FiJET-a HR,  te Povelja  "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, 2016. 

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila radio putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna nagrada EUROPSKA POVELJA - FEST 2017., odlukom Europskog saveza turističkih novinara (FEST) iz Rima, za dugogodišnje etiku u promicanju turizma i baštine te autorstvo u radijskoj putopisnoj formi kao i angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. 

 

 

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 01.08.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 08.08.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Novi Zeland uz pjesmu Tarara - Repriza
Nedjelja, 25.07.2021 13:30

Nikaragva - Repriza
Nedjelja, 18.07.2021 13:30

Jedna sličica iz Kenije, Amboseli i Masai prijatelji
Nedjelja, 04.07.2021 13:30

Asiz - repriza
Nedjelja, 20.06.2021 13:30