Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod

Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod
Ilovik, arheološko nalazište - foto: Löic Damelet, CNRS; arhiva HRZ za Prstom po globusu Ilovik, arheološko nalazište - foto: Löic Damelet, CNRS; arhiva HRZ za Prstom po globusu
Istraživanje na brodu Ilovik, foto: Pavle Dugonjić, HRZ; arhiva HRZ za Prstom po globusu Istraživanje na brodu Ilovik, foto: Pavle Dugonjić, HRZ; arhiva HRZ za Prstom po globusu
Istraživanje na brodu Ilovil, foto: Pavle Dugonjić, HRZ; arhiva HRZ za Prstom po globusu Istraživanje na brodu Ilovil, foto: Pavle Dugonjić, HRZ; arhiva HRZ za Prstom po globusu
Ostaci broda starog oko 2200 godina, foto: Igor Miholjek za Prstom po globusu Ostaci broda starog oko 2200 godina, foto: Igor Miholjek za Prstom po globusu
Podvodni arheolozi na "suhom" foto: Pavle Dugonjić, HRZ za Prstom po globusu Podvodni arheolozi na "suhom" foto: Pavle Dugonjić, HRZ za Prstom po globusu

U uvali Paržine na otoku Iloviku zaronit ćemo s voditeljom Odjela za podvodnu arheologiju HRZ, Igorom Miholjekom. Na 3 metra ispod površine mora razotkrili smo bijeli pijesak i otkopali ostatke antičkog broda starog 2200 godina. Otkriveni brodolom u ovom trenutku predstavlja jedini takav primjer iz tog vremena.

Ilovik je inače najjužniji nastanjeni otok lošinjskog otočja, s istoimenim ribarskim mjestom, gdje danas malo stanovnika. Mještani Ilovika se bave vinogradarstvom i povrtlarstvom što im omogućuje velik broj bunara koji napajaju ovu zemlju vodom, te ribarstvom, ovčarstvom i turizmom. 

Položaj Ilovika je vrlo lijep, smješten je u manjoj uvali, koju sa sjeverne strane štiti nenaseljeni otočić Sv. Petar na kome je groblje mještana Ilovika. Obala je sa svih strana lako pristupačna, s mnogo pitomih uvala. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka. Otok Ilovik obrastao je zimzelenom mediteranskom vegetacijom u kojoj se ističe crnika, a ima i šumica alepskog bora. Za Ilovik se kaže da je otok cvijeća, jer gotovo je oko svake kuće. U blizini samog mjesta je i podmorsko arheološko nalazište.

U svijet podmorja zaranjamo u tirkiznom pojasu. Ispod bijelog pjeska otkriveni su ostaci brodske konstrukcije u uvali Paržine na otoku Iloviku iz antičkog vremena. Zahvaljujuči izronu i dolasku na suho, viši konzervator arheolog i voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Igor Miholjek podjelio je s nama ono što more čuva. Prema analizi starosti drveta brod je moguće datirati u 2. st. pr.Kr.  U istraživanju sudjeluju Odjel za podvodnu arheologiju HRZ,  Lošinjski muzej iz Malog Lošinja, francuski stručnjaci sa Sveučilišta u Marseilleu (Aix-Marseille Université) i Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (Centre National de la Recherche Scientifique), te ronilački centar Specijalne policije - Lošinj. 

  

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. FIJET HR.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 04.10.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 11.10.2020. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Kraljevina Butan
Nedjelja, 27.09.2020 13:30

Madagaskar- otok nestvarne ljepote
Nedjelja, 20.09.2020 13:30

Kanada - Od Toronta do Vode koja grmi
Nedjelja, 13.09.2020 13:30

EUFRAZIJEVA BAZILIKA 2. dio - repriza
Nedjelja, 06.09.2020 13:30