Trakošćan 1.dio Svi se nadive ljepoti prirode i čovječeg umijeća

Trakošćan 1.dio Svi se nadive ljepoti prirode i čovječeg umijeća Trakošćan 1.dio Svi se nadive ljepoti prirode i čovječeg umijeća
Trakošćan u zimskoj idili foto:vesna jurić rukavina/vjr - Prstom po globusu Trakošćan u zimskoj idili foto:vesna jurić rukavina/vjr - Prstom po globusu
Trakošćan i jezero u zimskoj idili foto: vjr/Prstom po globusu Trakošćan i jezero u zimskoj idili foto: vjr/Prstom po globusu
Dvorac- Muzej koji radi punih 365 dana, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić Dvorac- Muzej koji radi punih 365 dana, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić

Dvorac Trakošćan nastao je u 13. stoljeću i prvotno je bio mala srednjovjekovna utvrda – burg. Često mijenja vlasnike sve do 1569. godine kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji Drašković. Nasljednici dvorca danas žive u Austriji. Naime obitelj Drašković, nakon skoro 400- godišnjeg neprekinutog vlasništva napušta dvorac 1944. godine. 1954. osnovana je muzejska ustanova Dvor Trakošćan koja upravlja trakošćanskim kompleksom.

Lijepo je meni uvijek biti u Hrvatskom zagorju. Među bregima biti i vijugavim se cestama voziti. I uvijek nešto čovjek uoči u mijenama vremena u istom prostoru. 
Baš taj naš Trakošćan, koji pripada Bednji je meni skrivena želja još iz djetinstva, otkriti nešto što pripada u onaj dio povijesti a sve je u sadašnjosti. 

Tog hladnog siječanjskog jutra, zima, led i snijeg učinili su svoje. Dvorac je bio kao iz neke zimske bajke, a opet vrvio je od živosti radoznalih ljudi. Ponedjeljak! Jedini Muzej u HR koji radi i na taj dan kaže moj domaćin i suhodač, ravnatelj Dvora Adam Pintarić, koji mi je tu i tamo po bednjaski objasnio sve što mi je trebalo za ovu priču. 
U ruci imam jedan tekst. Fotokopirala sam ga - za "Ne daj Bože" - ako nešto pofali! "Vienac", br. 10 iz 1874.g, objavljuje tekst Dragutina Jambračeka; "Po našoj domovini razasuta je sila starih gradina, stranom bivših tvrđavica proti turskim navalom".... Mogučnici su te tvrđavice ostavili, a davne spomenike "razvalilo što nemilo vrieme, što dušmansko zrno, što nemar i siromaštvo hrvatske gospode"...."Jedna skoro iznimka, doista hvale vriedna jest grad Trakošćan"...."Sadašnji mu vlasnik podmaršal grof Juraj Grašković dade ga po prvobitnom slogu poporaviti"....

Podalje od većih mjesta, doživljavam ga gotovo kao u nekoj izolaciji u brežuljkastom kraju između Ravne gore, Macelja i Strahinščice, jedan je od najljepših dvoraca koji se izdiže i daje lažnu sliku da je viši nego što je objetivno viši. Smješten u bogatoj vegetaciji, iznad jezera pun je zanimljivih vizura i ugođaja. Ne zna se tko je sagradio dvorac i kada. Vjeruje se da je na tom mjestu postojala utvrda još za vrijeme Rimljana, a pojavljivanje samog imena Trakošćan dovodi se u vezu s tračanskom utvrdom Arx Thracorum, a prema drugim izvorima s imenom njemačkih vitezova Drachenstein. Međutim u pisanim dokumentima Trakošćan se prvi put spominje 1334. godine, pod imenom Tracustian u popisu župa, a srednjovjekovni grad spominje se 1399. kada je kralj Žigmund darovao Trakošćan s drugim gradovima Zagorja svom tastu grofu Hermanu Celjskom. Uz Trakošćan pripala je tada knezovima Celjskim čitava zagorska županija s gradovima Krapina, Lepoglava, Belec, Oštrc, Lobor, Kostel i Cesargrad. 

Nakon pogibije Urlicha, posljednjeg Celjskog, 1456. Trakošćanom gospodare Jan Vitovac i njegovi sinovi. Vitovce je iz Hrvatskog zagorja 1488. otjerao Jakov Sekelj, kapetan hrvatsko-ugarskog kralja, te je u to vrijeme dvorcem zagospodario kralj Matija Korvin koji je Trakošćan poklonio, i to s ostalim zagorskim gradovima, svojem sinu Ivanišu, koji je 1496. postao hrvatski ban, a on ga je 1503. dao svom pod banu Ivanu Gyulayu.

Nakon smrti Ivana Gyulaya mlađeg, 1567., Trakošćanom upravlja car Maksimilijan II. koji je 1569. Trakošćan dao hrvatskom banu i zagrebačkom biskupu Jurju II Draškoviću. Naime, 1570. kralj je posebnom ispravom potvrdio davanje u zalog Trakošćana i Klenovnika biskupu Draškoviću, a već sljedeće godine zbog brojnih zasluga, Trakošćan postaje njegovo trajno vlasništvo. Godine 1584., car Rudolf II., na zamolbu svojega tadašnjeg kancelara Jurja II. Draškovića, obnavlja i proširuje darovnicu kralja Maksimilijana II. iz 1570., te prvi vlasnik Trakošćana (sa svim imanjima- 46 sela) postaje Gašpar Drašković, brat Jurja II. Draškovića koji ga kupuje za svotu od 20.000 forinti.

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Tajna Sankt Peterburga
Nedjelja, 26.05.2019 13:30