Transsibirskom - 2. dio - repriza

Transsibirskom - 2. dio - repriza Transsibirskom - 2. dio - repriza
Bajkalsko jezero/Prstom po globusu foto:russia.hr Bajkalsko jezero/Prstom po globusu foto:russia.hr
Bajkalsko jezero/Prstom po globusu foto:rusia.hr Bajkalsko jezero/Prstom po globusu foto:rusia.hr

Na putovanje smo iz Moskve krenuli s profesoricom engleskog i ruskog jezika, koja je zaposlena kao edukatorica i savjetnica u jednoj informatičkoj tvrtki u Zagrebu Antonijom Jelić, zastali smo u Kazanu, Njižni Novgorodu, Novosibirsku i stigli do Irkustka s ciljem da odmah odemo na Bajkalsko jezero i otoku Olhonu.

Nakon Bajkalskog jezera i otoka Olkhona, te Ulan Udea, napuštamo Rusiju i odlazimo u Mongoliju. Spavali smo u gher šatoru, okrijepili se s jogurtom devinog mlijeka, šetali pustinjom Gobi i otišli do Pekinga.

Irkutsk je jedan od najvećih gospodarskih središta istočnog Sibira i važna postaja na Transsibirskoj željeznici, i udaljen je od Moskve 5.185 km. Mi se nećemo zadržavati u Irkutsku, već odlazimo na Bajkalsko jezero – Ruski Galapagos najstarije je jezero u azijskom dijelu Rusije, staro oko 25 milijuna godina, i najdublje jezero na svijetu oko 1700 m. U njega utječe čak 500 rijeka, a izvire samo jedna rijeka, Angara. Ime dolazi od tatarskog "bai-kul", "bogato jezero", a poznato je i pod nazivom "Plavo sibirsko oko". Čak petina svjetske pitke vode nalazi se u njemu i piti ju je moguće čak s obale. Tijekom zime, kada je cijela površina jezera prekrivena debelom ledenom korom, režu se kocke leda i raznose na prodaju po okolnim naseljima. Od siječnja do svibnja, jezerom se odvija automobilski, kamionski i drugi prijevoz, jer je led debljine i do nekoliko metara. Jezero je dom za više od 1085 vrsta biljaka i 1550 vrsta životinja od kojih je skoro 80% endemskih vrsta. Jedna od životinjskih vrsta je i bajkalski slatkovodni tuljan.

Mi ćemo se smjestiti na jedan od sedam otoka na tom jezeru Olkhonu, koji na burjatskom jeziku znači „suh“ - jer nema ni jedne jedine rijeke ni potočića. Hužir je najveće naselje na Olhonu u kojem živi oko 1500 stanovnika. Stanovnici Hužira ga šaljivo zovu „glavni grad“. Naselje ima nekoliko prodavnica prehrambene robe i restorana, crkvu i noćni klub. Nedaleko od istočne obale Olhona nalazi se najdublje mjesto Bajkalskog jezera 1 642 m.

Inače, jezero je najdublje i najstarije jezero na Zemlji, koje u sebi sadrži oko 20% svjetske zalihe slatke vode, smjestilo se u jugoistočnom dijelu nepreglednog Sibira. Bajkalsko jezero staro čak 25 milijuna godina okruženo je snijegom okrunjenim planinama i smatra se za najčistije i najprozirnije jezero na svijetu. Moguće je vidjeti i do 40 metara dubine u jezero! U njega utječe čak 500 rijeka, a izvire samo jedna rijeka, Angara. Bajkalsko jezero poznato je i pod nazivom “Plavo sibirsko oko”.

Prvo odredište na kojem ćemo zastati poslije Bajkalskog jezera je treći po vlečini grad u istočnom Sibiru, Ulan-Ude. Grad su osnovali u 17. st. ruski Kozaci. Zbog svog zemljopisnog položaja, grad je naglo rastao i postao je veliko trgovinsko središte koje je povezivalo Rusiju s Kinom i Mongolijom.

Nakon Ulan Udea, čeka nas Mongolija zemlja stepa, planina i pustinja, jedna od najrijeđe naseljenih zemalja na svijetu, koja graniči s Rusijom na sjeveru i Kinom na jugu.

Zadržat ćemo se u glavnom gradu Ulan Batoru, što u prijevodu znači crveni konj. Otići u pustinju Gobi. Popiti čašu jogurta od devinog mlijeka, spavati u gher šatorima, uz koja su često i satelitske antene. Sam grad Ulan Bator spoj  je starog i modernog svijeta grad je to jedan od onih koji titraju između neiskorijenjenog tradicionalnog i modernog.  U središtu stakleni neboderi koji arhitekturom podsjećaju na Hong Kong ili Dubai.

Naše krajnje odredište na ovom putovanju koje je počelo jednim dijelom i Transsibirskom željeznicom iz Moskve je Peking, u kojeg smo i stigli nakon tisuće, i tisuće kilometara kako bi odmah mir pronašli u nekom parku. 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Tajna Sankt Peterburga
Nedjelja, 26.05.2019 13:30