Vrbničke priče 1. dio

Vrbničke priče 1. dio Vrbničke priče 1. dio
Vrbnički statut, Sanja Polinijo za Prstom po globusu Vrbnički statut, Sanja Polinijo za Prstom po globusu
Detalj s župne crkve, Sanja Polonijo za Prstom po globusu Detalj s župne crkve, Sanja Polonijo za Prstom po globusu
Vrbnik, Sanja Polonijo za Prstom po globusu Vrbnik, Sanja Polonijo za Prstom po globusu
Presnec, Sanja Polonijo za Prstom po globusu Presnec, Sanja Polonijo za Prstom po globusu
Žlahtina, Sanja Polonijo za Prstom po globusu Žlahtina, Sanja Polonijo za Prstom po globusu
Vrbničko kolo, glagolica - foto: Vesna Jurić Rukavina Vrbničko kolo, glagolica - foto: Vesna Jurić Rukavina
Prema kopnu - Vesna Jurić Rukavina Prema kopnu - Vesna Jurić Rukavina

Vrbnik je svakako od onih gradova, koji se lagano ušulja čovjeku pod kožu. Pogled s kontinentalne strane zaustavlja dah zbog ljepote panorame i izdignutosti Vrbnika nad morem. Pogled s mora dojmio me na drugi način. Onako zbit na hridini čvrstoj ,stamen, u igri misli i pričama o buri, djelovao mi je kao da ga je taj snažni vjetar namjerno odgurno od kopna da bi ga ljudi bolje vidjeli. Danas mu se zaista s razlogom divimo jer koljevka koju ima od davnina izordila je sva bogatsva svijeta. Znamo li dovoljno ipak kako je jedan grad mali - zaista velik?

Prvi pisani spomen Vrbnika iz 1100. spominje put „ki gre v Verbnik“, u latinskim spisima spominje se kao „oppidum Verbenicum“, dok ga Mlečani nazivaju „Verbenico“. U 20. st. ustalilo se ime Vrbnik. O podrijetlu samoga imena ima više tumačenja. Neki ga dovode u vezu s vrbom koje ima izobilju u Vrbničkom polju, neki ime izvode iz latinske riječi verbena koja na hrvatskom označava biljku sporiš, neki pak Vrbnik izvode iz riječi vrh brijega, dok ga neki izvode iz nadimka obitelji Grban koja je nekada nosila ime Vrban. Stanovnici Vrbnika su Vrbenčani i Vrbenke, pridjev od imena je vrbenski ili vrbnički. Vrbenčani govore čakavskim narječjem „po vrbenski“ ili „šćeto po domaću“.

Na otoku Krku je toga dana puhalo jugo. U jednom trenutku kiša je spojila i nebo i more. No, iako su se oblaci stiskali iznad Vrbnika i prolomio se pokoji pljusak tek nakon šetnje - uvjerili smo se da mještani dobro zbore - neće baš do njih ona teška južina, bolesna i troma - bura je njihov vjetar i to ih je možda kroz stoljeća obilježilo.  U staroj jezgri znamenitosti su mnoge. Mala vrata i prozori, debeli zidovi, zidina koja Vrbnik dodatno čuva tek mali je uvod u nešto što čovjek poželi - priču o Vrbniku u četiri godišnja doba. Toliko znamenitosti se isprepliće sitnim detaljima. Već hod ulicama u kojima vrve oblutci izlizani, istarski zvončići koji pomažu konzervatorima da se sačuvaju starine, romantičare i umjetničke duše mogu oduvući u neka nova prostranstva.  

Kod poprvića kako ga Vrbenčani zovu ili koprivića zbog sličnosti listova s koprivom, ili kako su ga riječki biolozi nazvali „krčkim baobabom" zbog glatke kore, slikovitih oblika i prenaglašenih dimenzija debla i grana, počinje susret i Vrbnička priča sa Sanjom Polonijo, direktoricom Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Vrbnik.  

U laganoj šetnji za dvadesetak minuta zaista se može obići Vrbnik, ali ako zastanemo - nije dosta jedan dan. Možda dva ili tri da se zadovolji znatiželja svega datog oku i uhu ali da se i uživa u svim blagodatima kopna od mirisa i okusa raznih, od žlahtine uz ovčji sir domaći, i sve što gastronomija nudi, šurlica na sve načine...

Vrijedi poslušati onu iz naroda i uživati u pjesmi, Vrbenskim užanicama, tanecu nogi i lijepim nošnjama, pa otići naučiti glagoljicu, pronaći neko mirno mjesto pročitati opet Čuvaj se Senjske ruke i Kuginu kuću, još saznati o Frankopanima, krčkim knezovima koji su potekli iz Gradeca - danas napuštenog dvorca kraj Vrbnika, pručiti dobro Vrbničko kolo i razgledati Vrbnik sa Zvonika, zapravo treba mi već mjesec dana.  

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. Marco Polo Fijeta HR. 

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 07.06.2020. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 14.06.2020. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Medvedgrad -Repriza
Nedjelja, 31.05.2020 13:30

Ures Zagreba - Maksimir - Repriza
Nedjelja, 24.05.2020 13:30

Gospić - Biser u Kršu - Repriza
Nedjelja, 17.05.2020 13:30

Slovenija, Krško - grad koji šarmira - Repriza
Nedjelja, 10.05.2020 13:30