Zlatni prsten Rusije 2. dio

Zlatni prsten Rusije 2. dio Zlatni prsten Rusije 2. dio
Suzdal, foto ustupljene za Prstom po globusu Suzdal, foto ustupljene za Prstom po globusu
Samostan Pokrova, foto ustupljene za Prstom po globusu/ M.K. Samostan Pokrova, foto ustupljene za Prstom po globusu/ M.K.
Zlatni prsten Rusije, foto ustupljene za Prstom po globusu, M.K. Zlatni prsten Rusije, foto ustupljene za Prstom po globusu, M.K.
Kreml, foto ustupljene za Prstom po globusu, M.K. Kreml, foto ustupljene za Prstom po globusu, M.K.
Najstariji muški manastir u Zlatnom prstenu, foto ustupljenje za Prstom po globusu M.K. Najstariji muški manastir u Zlatnom prstenu, foto ustupljenje za Prstom po globusu M.K.
Marijoške, ne Babuške foto: russia.com Marijoške, ne Babuške foto: russia.com

Nastavljamo boravak unutar Zlatnog prstena, s predahom uz bajke, priču o Matrjošku uz sve tradicionalno što se ponudi svakom putniku dobronmjerniku dijelim kruh i sol na ovom daljnjem proputovanju s povjesničarkom i prevoditeljicom, Mašom Mariom Khairovom. Otkrivam tajanstvenost i neobičnost ruskog duha. Oduševljena Suzdalom, ali pomalo i rastužena jednom pričom o samostanu Pokrova, polako sam razumijevala kako se taj narod iz lošeg, uzdigne u još veću ponositost i dostojanstvo.

A u svakom Ruskom čovjeku prelomilo se mnogo toga. Možda zato civilizacijski uživamo u mnogim ljepotama narodnih predaja i umjetnosti. No, na ovom putu naučih i sve o usoljenim krastavcima i palačinkama. O ruskim su palačinkama pisali Puškin, Čehov i Gogolj. A stara ruska poslovica o bličinkama, blinima, palačinkama s kvascem kaže: Jedan čovjek blinima ne može nahraniti svijet, ali zato možemo razveseliti obitelj i prijatelje slasnom večerom... i zaista je tako. Ni votka nije strašna, ako vas nauče ispravno popiti piće te nacije, iako za ljude koji ne piju alkohol poput mene, savjet - držte se vode i malo medovače.  Nakon, Zlatnog prstena Rusije čeka nas Moskva s više od 13 milijuna stanaovnika. Tamo ćemo za toplijig vremena. Tada ćemo obići brojne trgove i ulice,  znamnitosti, i svega onog što se slilo u taj grad iz bogate ruske povijesti, stvaralaštva tradicije i kluture s novovremenim razvojem. Moskva je meka turizma cijeloga svijeta. Otkrit ćemo na svoj način - zašto? A do tada pjevušit će se pjesma koji svi znaju, Moskovske večeri. S tom pjesmom prisjećamo se lani preminulog svjetski poznatog baritona,kralja opere Dmitrija Hvorostovskog.  (vjr)

  

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. i Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 28.04.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 05.05.2019. 13:30 - 14:00