Arhiva slušaonice - Pro bono

Utorak, 18.02.2020 15:30

Mirovinski sustav i novi iznosi

Nakon Izmijenjenog Zakona o mirovinskom osiguranju bit će i novi iznosi mirovina za postojeće korisnike prijevremene starosne mirovine koje će biti isplaćene u travnju. U emisiji ćemo predstaviti i projekt e HZMO. Gosti Pro bona su, Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja i Luka Ljubičić, pomoćnik ravnatelja za informatiku HZMO.

Utorak, 11.02.2020 15:30

Kolektivnim pregovorma do bolje plaće

Radnicima širom Europe potreban je porast plaća, a pregovori između socijalnih partnera na relevantnoj razini najbolji su alat za osiguravanje dobrih plaća i uvjeta rada. O kolektivnom pregovaranju kao važnom instrumentu za povećanje plaće radnika u malim i srednjim poduzećima, posebno u granama graditeljsta i turizma tema je današnje emisije. O tome govori glavni tajnik Sindikata graditeljstva udruženog u SSSH, Domagoj Ferdebar koji je kao ekonomist član Vladina Stručnog povjerenstva za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće.

Utorak, 04.02.2020 15:30

Plaće - između diskriminacije po spolu i minimalaca koji vodi u siromaštvo

Naša zastupnica u Europskom parlamentu, Sunčana Glavak na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici u u Strasbourgu govorila je o neravnopravnosti u plaćama prema ženama koje zbog nejaednakosti godišnje rade dva mjeseca besplatno. Europska konferncija sindikata, u međuvremenu upozorila je kako su radnici koji zarađuju zakonski utvrđenu minimalnu plaću u riziku od siromaštva u većini država članica EU. Gosti emisije, zastupnica Sunčana Glavak i Domagoj Ferdebar iz SSSH, dat će i neke odgovore i mišljenja o modelima za vrednovanje rada po načelu jednakosti među spolovima te zašto bi bio pravedniji način prikaz minimalne plaće putem medijalne, a ne prosječne plaće kako bi saznali realnije standard života.

Utorak, 28.01.2020 15:30

Zakon o zdrastvenoj zaštiti - Diskriminacija pacijenata u RH?!

Gdje se osjeća diskriminacija pacijenata? Udaljava li se Hrvatska od načela solidarnosti u zdravstvu? Zašto se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne odradi većina pregleda a samo nužno u bolnici? Gošće su: stručnjakinja za pravna pitanja iz područja zdravstva Ljubica Đukanović i predsjednica Udruge DIGNITAS, Marina Novaković Matanić.

Pro bono
Pro bono

HRT – Radio Sljeme — Obrazovanje, gospodarstvo, turizam, unutarnja, društvo, život, kontakt

Stručnjaci iz raznih područja prava educiraju i informiraju o primjeni zakona iz brojnih područja koji mijenjaju i uređuju odnose koji se izravno reflektiraju na pojedinca i društvo u svijetu rada, zdravstva, socijalne politike i drugo. To podrazumjeva i upoznavanje s promejnama u EU.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 25.02.2020. 15:30 - 15:55

Utorak, 03.03.2020. 15:30 - 15:55