Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

Nedjelja, 09.05.2021 13:30

Nepoznata Rusija - Moskva

O Moskvi se može govoriti danima. Pitam se tko je tako veliku može uopće i upoznati? Puna je povijesti, kulture i znamenitosti, a njen prvi simbol je Kremlj, no cijelom svijetu poznata je po hramu šarenih kupola Svetog Vasilija Blaženog. Vidiš taj Hram i odmah znaš da je to Moskva. S Mariom Khairovom prevoditeljicom, povjesničarkom te promotoricom Ruske kulture, inače rođenom Moskovljankom upoznavanje s Alfa globalnim gradom, počinje tamo gdje je njen dom - u Tverskoj ulici, najstarijoj i smještenoj u neposrednoj blizini Crvenoga trga.

Nedjelja, 02.05.2021 13:30

Bolivija - Tibet Južne Amerike

Odredište nam je Bolivija najtradicionalnija i najsiromašnija zemlja južnoameričkog kontinenta. Zelena, i šumovita, smještena je visoko, više nego bilo koja zemlja u tom području, zbog čega je zovu i "Tibetom" Južne Amerike. Bolivijska kultura vuče svoje korijene u bogatom folkloru naroda Kečua kao direktnih potomaka Inka, i Ajmara. Nastala je kao spoj španjolskog i nasljeđa starosjedilaca čija je etnička raznovrsnost izrodila bogatu tradiciju i običaje. U svim većim gradovima karakterističan je spoj tradicionalnog i modernog načina života

Nedjelja, 25.04.2021 13:30

Zrnca iz tuniške sahare

U nepreglednom prostranstvu Sahare najveće vruće pustinje na Zemlji koja se nalazi u Sjevernoj Africi i proteže se kroz Alžir, Čad, Egipat, Eritreja, Libija, Mali, Mauritanija, Maroko, Niger, Sudan, Tunis i Zapadna Sahara, s hrvatskim putopiscem i producentom Borisom Veličanom autorica izabire mir u Tuniškoj sahari. U potrazi za zelenom oazom najviše dojme i na ovom putovanju susreti s ljudima u neobičnim predjelima u krajevima kroz koje se prolazi, kroz njihovu povijest i kulturu, kroz sve što obogaćuje i razbija predrasude.

Nedjelja, 18.04.2021 13:30

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti

Kad utone čovjek u svijet mašte Solin kao grad kolijevka antičke i starohrvatske povijesti odvuče vas na puteljke kojima su koračali car Dioklecijan, kraljica Jelena, kralj Dmitar Zvonimir i mnogi drugi. No, Solin koji je grad spomenik, nikako ne miruje već živi punim plućima u zelenoj oazi iznad koje se izdiše i Klis i Mosor. Uz rijeku Jadro ili hrvatski Jordan s direktoricom TZ Solina Jelenom Stupalo stižem do svima omiljenog Gospinog otoka koji vas ispuni mirom, zanimljivim crticama od izuzetne važnosti za hrvatsku nacionalnu povijest i kulturu te dječjim smjehom jer Solin je po broju djece i dalje najmlađi grad u Hrvatskoj.

Nedjelja, 11.04.2021 13:30

Zagorska Višnjica - tak mala, a tak velika

Višnjica je mjesto bogate povijesti. Na području Višnjice živjelo se još u doba neolit i eneolita o čemu govore mnogi pronađeni arheološki nalazi. Na području Višnjice, visoko na brdu Plat, iznad doline Velike Sutinske nalazi se Mačkova špilja koja je bila sklonište i stanište čovjeka od paleolitike pa sve do srednjeg vijeka.

Nedjelja, 04.04.2021 13:30

Prstom po globusu - Lobor

Lobor, mirno,gotovo idilično mjesto koje se sakrilo u podnožje Ivanščice izvor je hrvatske povijesti.Ak se dođe na Goru zaista pogled leti po Zagorju! Tik uz Lobor je i Svetište Majke Božje Gorske s crkvom koja je smještena povrh hridi. Sagrađena je na obroncima Ivanščice, na brežuljku nazvanom Gora. Plato na vrhu brijega kroz arheološke nalaze svjedoči o gotovo četiri tisuće godina intenzivnog života.

Nedjelja, 28.03.2021 13:30

Izraelom - Haifa, Jeruzelm i Tel Aviv , tri grada u 30 minuta

U rijetko kojoj zemlji na tako malo prostoru toliko je raznolikosti kao u Izraelu. Bogato povijesno i vjersko nasljeđe, mjesta spomenuta u Bibliji, arheološka nalazišta iz doba rimskog carstva, raznolikost kultura, prekrasne i neobične plaže, pustinja, kulturna scena i dobra kuhinja.

Nedjelja, 21.03.2021 13:30

Mostar, Stari most i jedan ključ

Smjestio se Mostar u kotlini, na rijeci Neretvi koja jednostavno očarava svojom tirkizno plavom bojom. Stari most i poseban Ključ - ključ koji otvara sva vrata. Nakon jedne prave bosanske kave, zeljanice od spanaka kojoj je prethodila dobra limunada svakim trenutkom "uvlačio" me je Mostaru neku posbnost življenja pa nije ni čudo da mi i sada odzvanjaju mi riječi Ive Andrića i njegovo objašnjene o mostu kao mjestu gdje je čovjek naišao na prepreku i nije zastao, jer naša nada je "uvijek na drugoj strani".

Nedjelja, 14.03.2021 13:30

Livno

Čarolija Livna je u ljudima! I sve rijeke, planine i sve ljepote samo su ures dobrote koje sam susretala u stvaranju priče o tom gradu umjetnika, nogometaša, ljubitelja svega svoga.

Nedjelja, 07.03.2021 13:30

Putujemo Izraelom - Zemljom meda i mlijeka

Izrael je relativno mala, ali raznolika zemlja koja očarava slikovitim pustinjskim krajolicima, bujnim šumama, prekrasnim plažama, kao i znamenitim povijesnih lokacijama.S fra Darkom Tepertom dr.sc. teologije, bibličarom i arheologom snimljeno je nekoliko epizoda o Svetoj zemlji. Danas jedan potpuno drugačiji izlet. Od Herodiona, pustinjom, uz rijeku Jordan, do Nazareta, uz tri mora Mrtvo, Sredozemno i dijelić Crvenog mora ili Elatskim zaljevom, otkrivamo zašto je Izrael zemlja "meda i mlijeka"?

Nedjelja, 28.02.2021 13:30

PARKOVNA TERASA GRADA - ROKOV PERIVOJ

Jedna od zagrebačkih zapisa nastao je u otkrivanju tajni Rokovog perivoja. Mir i tišina nadahnuli su mnoge umjetnike na tom prostoru za kojeg mnogi kažu da je najromantičniji brežuljak koji spaja Donji i Gornji grad.

Nedjelja, 21.02.2021 13:30

Falklandski otoci - "Priča usred ničega"

Falklandski su otoci kilometri zapanjujućeg krajolika, plaža i veličanstvenog ptičjeg svijeta. Tišina je glavno obilježje dugih šetnja. Tek zov ptica i vlastiti koraci mogu osvijestiti čovjeku da je na jednom od dva velika Falklandska otoka u južnom Atlantskom oceanu. Među deset najmanje naseljenih mjesta na svijetu idealnih za turizam su Falklandski otoci. Tamo je nastala "Priča usred ničega", koja ima okus surovosti života i engleskog čaja, Magellanovih pingvina koji imaju brojne kolonije po obalama arhipelaga.

Nedjelja, 14.02.2021 13:30

Island - otok vilenjaka, vatre i vode

Odlazimo na Island, najveći vulkanski otok na Zemlji, udaljen je oko 300 km od Grenlanda. U sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka. Island je zemlja gejzira, fjordova, leda, vikinga i vilenjaka - crnih vulkanskih okamina i zelenih površina, hladnoće ali i prema mnogim statistikama zemlja sretnih ljudi.

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 16.05.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 23.05.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Nepoznata Rusija - Moskva
Nedjelja, 09.05.2021 13:30

Bolivija - Tibet Južne Amerike
Nedjelja, 02.05.2021 13:30

Zrnca iz tuniške sahare
Nedjelja, 25.04.2021 13:30

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti
Nedjelja, 18.04.2021 13:30