Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

Nedjelja, 28.02.2021 13:30

PARKOVNA TERASA GRADA - ROKOV PERIVOJ

Jedna od zagrebačkih zapisa nastao je u otkrivanju tajni Rokovog perivoja. Mir i tišina nadahnuli su mnoge umjetnike na tom prostoru za kojeg mnogi kažu da je najromantičniji brežuljak koji spaja Donji i Gornji grad.

Nedjelja, 21.02.2021 13:30

Falklandski otoci - "Priča usred ničega"

Falklandski su otoci kilometri zapanjujućeg krajolika, plaža i veličanstvenog ptičjeg svijeta. Tišina je glavno obilježje dugih šetnja. Tek zov ptica i vlastiti koraci mogu osvijestiti čovjeku da je na jednom od dva velika Falklandska otoka u južnom Atlantskom oceanu. Među deset najmanje naseljenih mjesta na svijetu idealnih za turizam su Falklandski otoci. Tamo je nastala "Priča usred ničega", koja ima okus surovosti života i engleskog čaja, Magellanovih pingvina koji imaju brojne kolonije po obalama arhipelaga.

Nedjelja, 14.02.2021 13:30

Island - otok vilenjaka, vatre i vode

Odlazimo na Island, najveći vulkanski otok na Zemlji, udaljen je oko 300 km od Grenlanda. U sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka. Island je zemlja gejzira, fjordova, leda, vikinga i vilenjaka - crnih vulkanskih okamina i zelenih površina, hladnoće ali i prema mnogim statistikama zemlja sretnih ljudi.

Nedjelja, 07.02.2021 13:30

Crna Gora - Stari grad Svač

Svač se nalazi na stijeni iznad Šaskog jezera, oko 25 km sjeveroistočno od Ulcinja, a smješten je na uzvisini od oko 80 metara nadmorske visine između jezera na jugu i plodne ravnice na sjeveru kojom je prolazio put prema Skadru, nekad važnom ekonomskom, vojnom i kulturnom području.

Nedjelja, 31.01.2021 13:30

Australija - Iz Brisbanea na Whitehaven Beach

Brisbane je glavni i najnaseljeniji grad australske države Queensland. S više od milijun 800 tisuća stanovnika treći je grad po veličini u Australiji. Nalazi se u jugoistočnom dijelu Queenslanda, između ravni rijeke Brisbane i Tihog oceana. Lokalni Aboridžini su ovo područje nazivali Mian-jin - "mjesto u obliku špice". Grad je dobio ime po Thomasu Brisbaneu, između1821. i 1825. guverneru Novog Južnog Walesa.

Nedjelja, 24.01.2021 13:30

Priče iz Kutjevačkog podruma

Marija Terezija 1741. iz Beča s velikom pratnjom i puno kočija krenula je u obilazak svoje istočne provincije. Na putu za Osijek u podrumu kutjevačkog dvorca jedne ljetne večeri ugostio ju je barun Franjo Trenk, glavni vojskovođa, ali poznat i kao avanturist. Kako bi je zadivio, otvarao joj je i s njom isprobavao najbolja vina, za koja se tvrdi da imaju afrodizijačka svojstva pa se Marija Terezija u njega zaljubila. – Barun je caricu dočekao kod kamenog stola.Legenda je to koja se prepričava rado u svim prigodama pri posjetu Kutjevu i vinskom podrumu iz 13. stoljeća.

Nedjelja, 17.01.2021 13:30

Karlovac ili koliko poznajemo jedinstveni grad na četiri rijeke?

Priča o Karlovcu ima mnogo. No, možda i Karlovac postane grad koji neće stajati sa strane, što mu silno želimo – jer vrijeme je da silni putnici koji prolaze brzom cestom kroz Karlovac prema jadranskim odredištima, zastanu i prošeću gradom čudesne ljepote koji se diči svojim zelenilom parkova i prirode koju mu podariše četiri rijeke. U jednom danu, u zimsko vrijeme s kustosom Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac, Igorom Čuligom nastala je ova priča. Poznajemo li mi uopće Karlovac?

Nedjelja, 10.01.2021 13:30

Slovenija - Grad Rajhenburg

Nadomak Krškog, iznad ušća potoka Brestanice stoji na jednoj strmini brežuljka, nalazi se dvorac uzbudljive prošlosti – Rajhenburg. Sagrađen je na šezdeset metara iznad rijeke Save. Dvorac Rajhenburg danas je spomenik je kulture od slovenskog nacionalnog značaja i spada u najvažnije spomenike srednjovjekovne arhitekture dvorca u Sloveniji.

Nedjelja, 03.01.2021 13:30

Sisak - Repriza

U Sisku se sve više razvija turizam, osobito zahvaljujući zaštićenom močvarnom području Lonjskog polja, ruralnoj drvenoj arhitekturi, sisačkom Starom gradu, te privlačnom središtu grada uz obalu Kupe i arheološkom parku »Siscia.« Jedan je od rijetkih europskih gradova kod kojega uz kontinuitet trajanja naselja možemo pratiti i kontinuitet njegovog naziva: Segesta, Segestica, iz predrimskog razdoblja, Siscia u vrijeme Rimskog Carstva, Siscium u ranom srednjem vijeku, Sissek, Sziszek, Sciteck, Zysek, Sziscium, Scytzyc, Zitech, Scyteck, Sziszak, pa sve do hrvatskog naziva Sisak.

Nedjelja, 27.12.2020 13:30

Čarobna Austrija 2. dio

Na sjeverozapadu Austrije, uz granicu s Njemačkom, smjestio se Salzburg. Ovaj srednjoeuropski grad Mozarta, baroka i soli - našao je svoje mjesto i na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine. U starim hrvatskim izvorima naziva ga se Solnograd, a tim ga imenom i danas nazivaju Hrvati iz Gradišća.

Nedjelja, 20.12.2020 13:30

Čarobna Austrija 1. dio

Naše odredište bit će Salzburg, ali za tjedan dana. Kako prolazimo kroz Korušku koja ima dva veća grada šteta bi ih bilo zaobići - Klagenfurt i Villach. Austrija je mnogima jedna od najzanimljivijih i najdražih zemalja. Tako je i u mom slučaju. Nekako uvijek nešto nađem između ravnih stepskih krajolika Panonske nizine na istoku zemlje i visokih alpskih regija na zapadu, šuma i brežuljaka, ima i močvarnih područja, te jezerskih zaravni do čudesnih slika mediteranskih krajolika na jugu.

Nedjelja, 13.12.2020 13:30

Kalifornijski san i jedna smokva

"Kalifornija" ima u hrvatskom jeziku preneseno značenje, a označava bogati kraj, kraj gdje se dobro živi. Ime Kalifornija je mitskog porijekla. Španjolac Montalvo je 1510. objavio roman u kojem se spominje otok imena Kalifornija. Otok je prepun zlata, a nastanjuju ga prekrasne Amazonke kojom vlada kraljica Califia. No,naš misionar i kartograf Ferdinand Konščak, godine 1746. izradio je preciznu kartu Donje Kalifornije, a oko 1750. i kartu Kalifornijskoga zaljeva. Razriješio je dilemu dugu više od dva stoljeća i dokazao da Donja Kalifornija nije otok već poluotok. Putujemo uz skladatelja i flautistu Damjana Krajačića umjetnika iz Zagrebu,magistra glazbe sa California State University Los Angeles

Nedjelja, 06.12.2020 13:30

Tajna Sankt Peterburga

On nije samo lijep, on nije samo zanimljiv, Sankt Peterburg je za mnoge na prvom mjestu u Rusiji. Smatra se jednim od najposjećenijih na svijetu, jer je na svom prostoru okupio ogromnu i jedinstvenu zbirku spomenika arhitekture i kulture. U tom gradu je jedan od najvažnijih likovnih muzeja svijeta - Ermitaž. Sankt Peterburg često ima svo nebo i sive dane kažu da je to rijeke Neve, ali ima i bijele noći , ljude vedre i podvuče se taj grad pod kožu i jednostavno sanjaš kad ćeš mu opet doći.

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 07.03.2021. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 14.03.2021. 13:30 - 14:00

Poslušajte