Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

Nedjelja, 19.01.2020 13:30

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 1. dio

U svim dijelovima Bavarske postoje svjetske umjetničko-povijesne građevine. No uvijek je nešto broj jedan – mnogima će to biti ipak dvorac Neuschwanstein kao izraz fantazijskog svijeta Ludviga II. A, Ludvig II. baš poput njegovih dvoraca ostaje misterij na svoj način i kao da i danas šalje istu poruku davno napisanu "Želim ostati vječna misterija i sebi i drugima". Ali, kad njegovi dvorci počnu pričati priče...

Nedjelja, 12.01.2020 13:30

Tri priče iz Jordana

Tri male priče iz Jordana nastale su u Ammanu prijestolnici Jordana, crvenom gradu Petri i njacrvenijoj pustinji svijeta Wadi Rumu. U Ammanu s oko pet milijuna stanovnika je poprilično bučno, pa mnogi mir pronalze na Citadeli, povijesnom mjestu u samom središtu grada. Brdo u obliku slova L jedno je od sedam brda koja su izvorno činila Amman. Ovoga puta najviše smo se zadržali u jedanom od najstarijih nastanjenih gradova na svijetu.

Nedjelja, 29.12.2019 13:30

Nepoznata Rusija - Pisma na brezinoj kori ( R )

Najveće šumske površine čiste breze nalaze se u Rusiji, pa su postale sinonim ruskog prostranstva, a breza nacionalno drvo i simbol te zemlje. Vraćajući se jednom prilikom iz Europe u svoju Jasnu Poljanu Lav Nikolajevič Tolstoj je, ugledavši breze, uskliknuo: "Jutro plavo - s rosom i brezama - rusko jutro!" Budući da je kora breze tanka i svijetla kao papir, ljudi su je od najranijih dana svoje pismenosti upotrebljavali kao podlogu za pisanje. Tijekom iskapanja 1951. g. u Novgorodu, na sjeveru Rusije, pronađeno je više od tisuću tekstova pisanih na brezovoj kori od 11. do 15. stoljeća. Upravo ta pisma svjedoče i o rasprostranjenoj pismenosti bez obzira na stalež. Pisali su svi i djeca i odrasli.

Nedjelja, 22.12.2019 13:30

Jedinstvena u Hrvatskoj - Crkva sv. Marka i prikazi Božića ( Repriza )

Crkva sv. Marka u Zagrebu prepoznatljiva je po raznobojnom zvoniku i krovu na kojem su su grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, baroknoj lukovici i skladnom južnom pročelju na kojem je figuralno najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj. Manje je poznato da je to crkva s najvećim djelom prikaza rođenja Isusa i Božića s hrvatskom simbolikom osebujnih autora: Joze Kljakovića, Ivana Meštrovića i Ljube Babića.

Nedjelja, 15.12.2019 13:30

Čarobna Austrija (2. dio ) - Repriza

Na sjeverozapadu Austrije, uz granicu s Njemačkom, odmah s druge strane Alpa, smjestio se Salzburg. Ovaj srednjoeuropski grad Mozarta, baroka i soli - našao je svoje mjesto i na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Nedjelja, 01.12.2019 13:30

Bajkovito Zagorje - Marija Bisrica i bajka na dlanu - Repriza

Tako je mala Marija Bistrica, a tako velika i proslavljenja. Ne znam koje godišnje doba izabrati i kazati sad je najljepše doći opet među pitome brežuljke. Oni u rano jutro odišu svom ljepotom buđenja, a u predvečerje te smiruju, pa ih ponekad doživljavam poput igre zelenih valova koji se spoje i u ravan s horizontom. A Marija Bistrica ovog puta kao Marija Bistrica od vremena kad je bila Bistrica. I kak se živi i kak su si Zagorci s Hrvatima navek dobri i zakaj se ne splati delati? Kroz prostor i vrijeme to mjesto s velikim srcem živi.

Nedjelja, 24.11.2019 13:30

Jedan dan u Meksiku

Grad Meksiko smjestio u širokoj Meksičkoj dolini koja se nalazi na prosječno 2 tisuće 30o m nadmorske visine i s tri je strane okružena brdima, između ostalog vulkanima blizancima Popocatépetl i Iztaccíhuatl kao i Sierra Nevadom. Dolina je nekada bila ispunjena nizom jezera ali su ih Španjolci uglavnom isušili. Htjeli su smanjiti opasnost od poplava nakon ljetnih kiša i povećati površinu za naseljavanje. Međutim, teren je u gradu još uvijek mekan pa grad Meksiko tone godišnje oko 25 cm.

Nedjelja, 17.11.2019 13:30

Priče iz maslinika na Vodnjanštini - 2. dio

Rijetko ćemo vidjeti masline koje stoljećima rastu onako kako ih je priroda krojila i pustila da isprepliću grane jedna o drugu. Danas su maslinici odredili krajolike i kako se čovjek spušta prema moru, i slijeve i desne strane ceste možete uživati u posloženim, urednim i lijepima oku - maslinicima. Ograđeni su često suhozidima, tek da se zna čiji je koji maslinik u nepreglednosti drvoreda i i krošnji.

Nedjelja, 10.11.2019 13:30

Svjetska otkrića: Crteži iz Romualdove pećine 2.dio

Ulaz u pećinu je malen i uzak, a onda se nastavlja vijugav hodnik dug 105 m, koji se mjestimice širi, tvoreći sedam većih prostorija. Visina varira od 1 do 5 metara, a širina od 2 do 7 metara. Prosječna je temperatura oko 14°C, a vlažnost 68%. Zaviriti ćemo u tajne života i slikarija Romualdove pećine. A tko su bili slikari tog vremena? Jesu li samo slikali ili su i lovili? Zašto su im tijela ili dijelovi tijela bili namazani crvenom terakotom? Gdje su nalazili boje?

Nedjelja, 03.11.2019 13:30

Svjetska otkrića: Crteži iz Romualdove pećine 1.dio

Prema Romualdovoj pećini put je strm, uzak, povremeno ga zapriječi bodljikava makija, sklisko stijenje. Ali motivacija i volja da vidimo crteže stare 30.000 godina, koje je pronašao arheolog Darko Komšo u tom prostoru, na području Limskog zaljeva i svjedočiti povijesnom otkriću svjetskih razmjera, jači su bili od bilo koje prepreke. Hrvatska je tako stala uz bok najpoznatijim prapovijesnim nalazištima života i umjetnosti homo sapiensa sapiensa.

Nedjelja, 27.10.2019 13:30

Tajne Jadrana: Ilovik i jedan antički brod

U uvali Paržine na otoku Iloviku zaronit ćemo s voditeljom Odjela za podvodnu arheologiju HRZ, Igorom Miholjekom. Na 3 metra ispod površine mora razotkrili smo bijeli pijesak i otkopali ostatke antičkog broda starog 2200 godina. Otkriveni brodolom u ovom trenutku predstavlja jedini takav primjer iz tog vremena.

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 2. dio

Nedjelja, 26.01.2020. 13:30 - 14:00

Možda o Ludwigu II., ipak njegovi dovrci najbolje pričaju priče i o njegovom neobičnom životu. Odgajan je vrlo strogo po kraljevskom režimu. Imao je malo prijatelja. Neobična ga je smrt ...

Sve najave