Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

Nedjelja, 20.10.2019 13:30

Vrbničke priče 2. dio

Vrbnik je toliko bogat baštinom da može parirati mnogim gradovima u Europi. Glagoljaška koljevka, nadaleko poznat Statut znan kao Krčki, lijepi misali i brevijari. I Frankopani su ga obilježili. Nižu se stoljeća i godine, imaš razne vrednote i to čuvaš. Vremeplovni je to hod iz minute u minutu . A, ono što bih svima poželjela da vide je Spomen tiskara Blaža Baromića i Dragutina Paračića, zatim čuvenu Knjižnicu obitelji Vitezić u kojoj posebno mjesto zauzima i Atlas Johna Davida Kohlera, jer jedan tu - od dva primjerka u svijetu, onaj iz 1718. godine, a drugi iz 1735. se čuva u Cambridgeu. Vrbenčani vole govoriti o akademiku Branku Fučiću od milja zvanom "akademik iz kontejnera". Što se mene tiče jedan spomenik je Fučić, zaista zaslužio i dobro bi došao, svima nama! Rodila mi se misao, mnogi su u ovom gradu zaslužili ulice i trgove i biste i skulpture svoje, da žive kao spomen sljubljenosti onog morskog i izrazito kontinentalnog, a svima nama datog.

Nedjelja, 13.10.2019 13:30

Vrbničke priče 1. dio

Vrbnik je svakako od onih gradova, koji se lagano ušulja čovjeku pod kožu. Pogled s kontinentalne strane zaustavlja dah zbog ljepote panorame i izdignutosti Vrbnika nad morem. Pogled s mora dojmio me na drugi način. Onako zbit na hridini čvrstoj ,stamen, u igri misli i pričama o buri, djelovao mi je kao da ga je taj snažni vjetar namjerno odgurno od kopna da bi ga ljudi bolje vidjeli. Danas mu se zaista s razlogom divimo jer koljevka koju ima od davnina izordila je sva bogatsva svijeta. Znamo li dovoljno ipak kako je jedan grad mali - zaista velik?

Nedjelja, 06.10.2019 13:30

Duga,duga a uska zemlja - Čile

Santiago je poznat i po veličanstvenom pogledu na snijegom prekrivene vrhove Anda koje okružuju grad. Lijep i čist grad dojmljiv je po svojim parkovima koji su svojevrsne galerije na otvorenom. Bit ćemo u dugoj, dugoj a uskoj zemlji - Čileu.

Nedjelja, 29.09.2019 13:30

Koloritna Bolivija i zašto slatko -slani okus?

Bolivija će oku putnika ipak pružiti uvijek nešto novo. Već u La Pazu, koji se smjestio na zapadu zemlje, na 3660 metara nadmorske visine, čovjek dobije želju da uštedi novac, vrati se i detaljnije istraži ne samo taj grad, već da pođe putem stare civilizacije, izmješanih kultura i pristigne na najviše plovno jezero svijeta, Titicaca. Na tom istom jezeru se nalazi i Copacabana, glavno bolivijsko ljetovalište.A zašto je Bolivija ostala bez mora... to ćemo nekom drugom zgodom. Do tada pamtit ćemo okus ribe s jezera Titicaca, razne čokoladne deserte ili slankastu čokoladu, te preporučiti panankallu – ljepljivo slatku smjesa od karamele i kukuruza. No, čovjek sa svakog putovanja nosi nešto drugo, barem ja, neprocjenjivo blago - prijateljstva i nove spoznaje.

Nedjelja, 22.09.2019 13:30

Bajkovito Zagorje - Marija Bisrica i bajka na dlanu

Tako je mala Marija Bistrica, a tako velika i proslavljenja. Ne znam koje godišnje doba izabrati i kazati sad je najljepše doći opet među pitome brežuljke. Oni u rano jutro odišu svom ljepotom buđenja, a u predvečerje te smiruju, pa ih ponekad doživljavam poput igre zelenih valova koji se spoje i u ravan s horizontom. A Marija Bistrica ovog puta kao Marija Bistrica od vremena kad je bila Bistrica. I kak se živi i kak su si Zagorci s Hrvatima navek dobri i zakaj se ne splati delati? Kroz prostor i vrijeme to mjesto s velikim srcem živi.

Nedjelja, 15.09.2019 13:30

Bajkovito Zagorje - Krapina

Put nas vodi u središnje mjesto Hrvatskog zagorja - Krapinu, uz rijeku Krapinčicu. Sam naziv grada usko je povezan s nazivom rijeke koja je nekada obilovala šaranom, ili po kajkavski krapom. Povijest ljudskoga roda u Krapini doseže u daleku prošlost od 120.000 do 50.000 godina o čemu nam svjedoče ostaci neandertalskog čovjeka na brdu Hušnjakovo. Prvi pisani dokumenti spominju Krapinu 1193. godine. U hodu Krapinom svakako je nezaobilazan Ljudevit Gaj, pa narodna predaja o krapinskim gradovima i trojici braće Čehu, Lehu i Mehu. Na stolu se našao i neobičan specijalitet pohani kravlji vimen, a za uspomenu iz Krapine ponijela sam prekrasnu ilirsku lepezu koja je bila više od mahalice za hlađenje i tjeranje muha.

Nedjelja, 04.08.2019 13:30

Sinj i oko njega - Repriza

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mudaleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve vrvi od ljepote, koja ima svoje priče od kuće do kuće. Svaki Sinjanin zna sve o svojj slavnoj prošlosti, o Gospi Sinjskoj, poštuju sve im dato. Ponositi ljudi, ponositog kraja vole svaki kutak, svaki simbol svoga grada, Kamičak traži svoju priču kao i Luce u gradskoj oazi... Ovo je priča o 4 mosta, 4 ulice, 4 zvonika i 4 planine...

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 27.10.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 03.11.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Vrbničke priče 2. dio
Nedjelja, 20.10.2019 13:30

Vrbničke priče 1. dio
Nedjelja, 13.10.2019 13:30

Duga,duga a uska zemlja - Čile
Nedjelja, 06.10.2019 13:30

Koloritna Bolivija i zašto slatko -slani okus?
Nedjelja, 29.09.2019 13:30