Arhiva slušaonice - Prstom po globusu

Nedjelja, 17.02.2019 13:30

Minsk - bjelorusija

Nedjelja, 10.02.2019 13:30

Transsibirskom - 2. dio - repriza

Na putovanje smo iz Moskve krenuli s profesoricom engleskog i ruskog jezika, koja je zaposlena kao edukatorica i savjetnica u jednoj informatičkoj tvrtki u Zagrebu Antonijom Jelić, zastali smo u Kazanu, Njižni Novgorodu, Novosibirsku i stigli do Irkustka s ciljem da odmah odemo na Bajkalsko jezero i otoku Olhonu.

Nedjelja, 03.02.2019 13:30

Transsibirskom 1. dio - repriza

Transmongolska linija kojom putujemo od Moskve do Pekinga, podudara se dijelom s Transsibirskom. Zastat ćemo u Kazanu, Njižni Novgorodu, Novosibirsku, a onda nastaviti dalje za sedam dana od Irkutska.

Nedjelja, 27.01.2019 13:30

Rapa Nui i tajna Moaia

Nekoliko stotina velikih statua, poznatih pod nazivom moai, visokih do 12 metara i teških 75 tona, zadivljuju posjetitelje Uskršnjeg otoka već generacijama. Njihovo porijeklo je nepoznato. Vjeruje se da su ih napravili drevni Polinezijci, većinu između 1250. i 1500. godine. Znanstvenici su nedugo objavili kako su izvori svježe vode i lokacije kipova blisko povezane. Ondje gdje ih nema, nema ni vode.

Nedjelja, 20.01.2019 13:30

Čakovec - obnova Starog grada Zrinskih

Lijepo je bilo prošetati u prostoru utvrđenog feudalnog rezidencijalnog kompleksa kojeg čine reprezentativna palača s unutrašnjim dvorištem, razgovarati o utvrdi peterokutnog oblika sa sustavom zidova i bastiona. Nije bilo baš sigurno prolaziti kroz sve prostore i nije bilo lako gledati kako baština propada jer Stari grad Čakovec ipak je značajna utvrda s dvorcem, a okružen lijepim parkom u kategoriji je zaštićenih kulturnih dobara nacionalnog značaja. A onda, obnova i danas sve vrvi od radnika i stručnjaka.

Nedjelja, 13.01.2019 13:30

Štrigova - mjesto gdje se nebo spaja sa zemljom

O Štrigovi postoji puno legendi. U jednoj se spominje nestanak srednjovjekovnog grada na Štrigovčaku. Jedna kaže da je tvrđava razrušena u turskom pohodu, dok je prema drugoj stari grad nestao u požaru zbog snažne munje kao Božje kazne zbog oholosti grofova Celjskih.No, Štrigova ovih dana živi u znaku priprema za Vincekovo...

Nedjelja, 06.01.2019 13:30

Crkva sv. Marka - Samo jedna od priča

Crkva sv. Marka u Zagrebu prepoznatljiva je po raznobojnom zvoniku i krovu na kojem su su grbovi grada Zagreba i grb Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, baroknoj lukovici i skladnom južnom pročelju na kojem je figuralno najbogatiji gotički portal u Hrvatskoj. Manje je poznato da je to crkva s najvećim djelom prikaza rođenja Isusa i Božića s hrvatskom simbolikom osebujnih autora: Joze Kljakovića, Ivana Meštrovića i Ljube Babića.

Nedjelja, 23.12.2018 13:30

Šibenska katedrala za cijeli svijet

Na ne takom velikom prostoru, Šibenska katedrala s renesansnom gradskom vijećnicom te okolnim crkvama, palačama i kneževim dvorom stvara i jedan od najljepših trgova koje ima svijet. U predbožićno vrijeme posvećujemo vrijeme toj jedinstvenoj kamenoj ljepotici.

Nedjelja, 16.12.2018 13:30

Karlovac ili koliko poznajemo jedinstveni grad na četiri rijeke?

Grad-tvrđava Karlovac osnovan je s 1579. godine, kada se granica Osmanskog carstva, na štetu Habsburškog, pomaknula na Kupu i Koranu. Svoju je obrambenu povijesnu zadaću Karlovac ispunio: kao zapovjedno središte Vojne Krajine odolio je svim napadima, zadržavši vojnu snagu i u stoljećima kada se granica ponovo pomicala na istok. I danas je karlovački kulturno-povijesni krajolik obilježen ostacima jedne od u svijetu najgušće mreže utvrđenih položaja.

Nedjelja, 09.12.2018 13:30

Bajkoviti Varaždin

Bogata povijesna ostavština i živa sadašnjost učinili su Varaždin jednim od najzanimljivijih hrvatskih gradova čiju slojevitost otkrivate svakom novom šetnjom njegovim ulicama i trgovima. Još kad se k tome dodaju priče i legende, teško se može čovjek izvući tako lako iz zagrljaja toga grada koji se smjestio uz Dravu.

Nedjelja, 02.12.2018 13:30

Zlatni prsten Rusije 2. dio

Nastavljamo boravak unutar Zlatnog prstena, s predahom uz bajke, priču o Matrjošku uz sve tradicionalno što se ponudi svakom putniku dobronmjerniku dijelim kruh i sol na ovom daljnjem proputovanju s povjesničarkom i prevoditeljicom, Mašom Mariom Khairovom. Otkrivam tajanstvenost i neobičnost ruskog duha. Oduševljena Suzdalom, ali pomalo i rastužena jednom pričom o samostanu Pokrova, polako sam razumijevala kako se taj narod iz lošeg, uzdigne u još veću ponositost i dostojanstvo.

Nedjelja, 25.11.2018 13:30

Zlatni prsten Rusije 1.dio

U Zlatnom prstenu su gradovi sjeveroistočno od Moskve. Riječ je o vrlo starim gradovima, koji su imali značajnu ulogu u stvaranju Ruske pravoslavne crkve, a čuvaju i sjećanje na najvažnije događaje u ruskoj povijesti. Obići ćemo gradove, koji su ujednjo "Muzeji na otvorenom". Mnogo toga je pod zaštitom UNESCO-a , jer u njima su jedinstveni spomenici ruske arhitekture iz razdoblja od 12. do 18. stoljeća, uključujući kremlje, samostane i crkve. Od nulte točke iz Moskve koja se nalazi ispred Crvenog trga počinje moj i vaš put s Mariom Khairovom, Mašom , povjesničarkom i prevoditeljicom, sada Zagrepčankom. Jedno obično jutro i priča o brezama odvela nas je daleko, daleko u čarobni svijet nepregledne Rusije.

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Trakošćan 1.dio

Nedjelja, 24.02.2019. 13:30 - 14:00

Dvorac Trakošćan nastao je u 13. stoljeću i prvotno je bio mala srednjovjekovna utvrda – burg. Često mijenja vlasnike sve do 1569. godine kada prelazi u ruke hrvatske plemićke obitelji ...

Sve najave
Poslušajte

Minsk - bjelorusija
Nedjelja, 17.02.2019 13:30

Transsibirskom - 2. dio - repriza
Nedjelja, 10.02.2019 13:30

Transsibirskom 1. dio - repriza
Nedjelja, 03.02.2019 13:30

Rapa Nui i tajna Moaia
Nedjelja, 27.01.2019 13:30