110. obljetnica Klinike za pedijatriju KB Sestara milosrdnica

110. obljetnica Klinike za pedijatriju KB Sestara milosrdnica

Marko Lukunic/PIXSELL

Klinika za pedijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica obilježila je danas 110. obljetnicu rada. Ta je klinika važna i za naš grad i za Hrvatsku, jer su u njoj počeci pedijatrije.

Odjel za pedijatriju utemeljio je 1904. prvi školovani pedijatar Radovan Marković u bolnici koju je prije toga osnovala družba Sestara milosrdnica, rekla je v.d. predstojnica klinike za pedijatriju Gordana Stipančić: "Mi godišnje zbrinjavamo stacionarno, znači ležeće bolesnike, više od 3000 djece. U našem polikliničkom traktu zbrinuto je još 26000, a još 17500 raznih dijagnostičkih pretraga se napravi na našem odjelu."

Tijekom 110 godina Klinika za pedijatriju je bila centar izvrsnosti. U 50. godinama prošlog stoljeća među ostalim je osnovan centar za nedonošćad, proradio je prvi inkubator, a prvi puta je obavljen ultrazvuk srca. I danas su prisutne brojne aktivnosti dodaje Stipančić: "Prepoznatljivi smo i po našem odjelu za respiratorne i alergološke bolesti. Naš odjel za endokrinologiju i dijabetes zbrinjava svu djecu oboljelu od šećerne bolesti koja nam se javljaju. Isto tako prepoznatljivi smo po našem djelovanju na području pedijatrijske neurologije, tako da se nadam da će i daljni razvoj biti na dobrobit djece."

U klinici je 2002. izbio veliki požar što je bio okidač da se Klinika za pedijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica u potpunosti obnovi, tako da danas djeluje u novom odjelu.