26. obljetnica raketiranja Zagreba

26. obljetnica raketiranja Zagreba

Zarko Basic/PIXSELL

Prije 26 godina, iz osvete za akciju Bljesak, pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb 2. i 3. svibnja. U napadu je poginulo sedam osoba, a 205 je ozlijeđeno. U spomen na taj dan, naš grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995., koji je na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice.

Rakete sa „zvončićima“ padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice na istok do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika "Centar". Također, gađani su Zrakoplovna luka i naselje Pleso.

U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih „zvončića“, a ranjeno je 218.

Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije je, u veljači 1995., poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu i drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

Haaški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom '90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995. Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je krivnje.

U povodu te tužne obljetnice, na Trgu svibanjskih žrtava 1995., na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice, ispred spomen ploče, gradsko izaslanstvo položilo je vijenac i zapalilo svijeće. 

- Mi smo u spomen na taj nemili događaj, 2013. godine otvorili i Muzej raketiranja Grada Zagreba, kako bi generacije koje dolaze imale trajno sjećanje i trajnu uspomenu na naše sugrađane, koji su se igrom slučaja zatekli na ulici i nažalost tragično stradali - izjavila je obanašateljica dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević

Predsjednica civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije Marija Vražić nada se da će Hrvatska konačno dobiti Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

- Nakon 26 godina Zakon o civilnim stradalnicima bio je na prvom čitanju u Saboru, nadam se da će doći do drugog čitanja iako su najveći protivnici bili upravo branitelji. Ne znam zašto, najbolje branitelji znaju koliko su civili u ratu ginuli - poručila je Vražić.