290. zavjetno hodočašće vjernika Zagreba u Mariju Bistricu

290. zavjetno hodočašće vjernika Zagreba u Mariju Bistricu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Jutros u 5 sati ispred katedrale krenula je prva skupina hodočasnika prema Svetištu, preko Sljemena. Druga skupina kreće poslije mise iz Čučerja, preko Laza. Geslo hodočašća je Dom nam čuvaj, Božja Mati. Misu koju sutra u 11 sati predvodi kardinal Josip Bozanić, izravno prenosimo u našem programu.


„Nažalost, pandemija koronavirusa još uvijek utječe na naše živote i međuljudske odnose, a potresi ne prestaju razarati domove i crkve. Svi ti vanjski utjecaji ostavljaju teške posljedice, nagrizaju naše tjelesno, psihičko i duhovno zdravlje, ugrožavaju naše domove, i obiteljske i župne, pa i dom koji zovemo domovina. Ipak, najteže posljedice ostavlja grijeh koji razara dom naše duše, prebivalište živoga Boga u nama. Razorena duša ne može ništa dobra sačuvati i ništa dobra izgraditi. Zato nam treba Marijin zagovor i Božja pomoć kako bismo izgrađivali sigurna mjesta u našem životu, naše domove u kojima nas netko s ljubavlju očekuje, gdje smo prihvaćeni i osjećamo se sigurno“, ističe se u pozivu hodočasnicima Zagrebačke nadbiskupije. 
„U Godini sv. Josipa koji je bio brižni čuvar nazaretskoga doma i u Godini posvećenoj obitelji molit ćemo Mariju za pomoć u izgradnji i očuvanju obiteljskih domova u našoj Nadbiskupiji, za izgradnju živih župnih zajednica, domova naše vjere, za izgradnju naše domovine Hrvatske kako bi svi, osobito djeca i mladi, u njima našli svoje mjesto i svoju sigurnost. Hodočasteći Mariji, kao dobri ukućani Kristovog i našeg doma, Crkve, nikako ne smijemo zaboraviti svoje bližnje, njihovo zdravlje i sigurnost". Program hodočašća prilagođen je aktualnim epidemiološkim mjerama. Svi susreti bit će na otvorenom prostoru. 
Program hodočašća:

Subota 18. rujna 2021.
** Hodočasnici pješaci kreću iz Zagreba prema Mariji Bistrici:

  1. od katedrale preko Sljemena — blagoslov hodočasnika ispred katedrale u 5 sati, misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati (hodočašće predvodi mons. Ivan Šaško)
  2. iz Čučerja preko Laza — misa u Čučerju u 10.30 sati (hodočašće predvodi mons. Mijo Gorski)
  3. od Sesveta preko Laza — misa u Sesvetama u 9 sati

** 20 sati – Služba svjetla
Nedjelja 19. rujna 2021.
** 9 sati – zajednička pobožnost Križnog puta. Pobožnost predvodi jedan od pomoćnih biskupa
+ Nakon pobožnosti Križnog puta vjernici imaju prigodu za sv. ispovijed i osobne pobožnosti
** 11 sati – Misu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić