292 novih doktora znanosti i umjetnosti

292 novih doktora znanosti i umjetnosti

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju je dobilo 292 doktora znanosti i umjetnosti te je, uz 404 promoviranih u srpnju, to sveučilište ove akademske godine ukupno promoviralo 696 doktora znanosti i umjetnosti.

Tijekom dviju svečanosti održanih u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirao je 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve promocije tekst prisege izreklo je 152 kandidata, a tijekom druge svečanosti njih 140.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade HNK došli u povorci. Svečanosti promocije započele su intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti i umjetnosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor.  Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitu. U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na prvoj se promociji zahvalio dr. sc. Tomislav Madžar s Medicinskoga fakulteta, a na drugoj svečanosti dr. sc. Marin Bonačić s Pravnoga fakulteta.

Uz rektora Borasa, prorektore, dekane i prodekane, svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti nazočili su bivša rektorica zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Helena Jasna Mancer, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, predsjednik Sveučilišnoga savjeta Petar Mišević te brojni predstavnici akademske zajednice i gosti.  

Nakon završetka svečanih promocija, novi doktori znanosti i umjetnosti, gosti i uzvanici otišli su u Botanički vrt, gdje je u povodu početka nove 347. akademske godine održana Sveučilišna vrtna zabava.