2Cellos na ZG Kul zatvaraju svoju svjetsku turneju

2Cellos na ZG Kul zatvaraju svoju svjetsku turneju

Dusko Marušić/PIXSELL

Zagrebačko kulturno ljeto - ZGKul, manifestacija kojom se okupljanjem kulturnih događaja pod zajedničkim brendom nastoji promijeniti slika Zagreba kao grada uspavanog tijekom ljetnih mjeseci, ove godine donosi i jedan novi glazbeni festival na otvorenom - Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava.

Na tom će koncertu 2Cellos zatvoriti svoju svjetsku turneju i proslaviti peti rođendan. Američki dio turneje smo riješili, sada sviramo u Europi, a veliki finale bit će 2. srpnja na Tomislavcu, rekao je Stjepan Hauser na konferenciji za novinare, najavivši još veći spektakl nego što je bio nedavni u veronskoj Areni za koji su imali "nevjerojatnu" produkciju. Luka Šulić očekuje da će koncert u Zagrebu nadmašiti i biti još spektakularniji od Verone, gdje su svirali ispred 12 tisuća posjetitelja. Samo se nadam da Hrvatska neće baš taj dan igrati u četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva, dodao je.

Popularnom dvojcu na konferenciji su gradonačelnik Milan Bandić i Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart uručili zlatnu ploču za album "In2ition" te platinastu za prvijenac "2Cellos Luka Šulić & Stjepan Hauser". 2Cellos će nastupiti 2. srpnja na Tomislavcu, gdje se u okviru festivala Zagreb Classic od 25. lipnja do 13. srpnja očekuje još šest koncerata simfonijskih i opernih orkestara, predvođenih Zagrebačkom filharmonijom.

Generacije filharmoničara sanjale su da u Zagrebu imamo svoj festival i on će se sada ostvariti u jednom od najljepših parkova, rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch. Uvjeren sam da će građani uživati i da ćemo im se približiti, dodao je.

Festival otvara koncert Simfonijskog orkestra HRT-a, uslijedit će nastupi Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije Zagreb te Zagrebačke filharmonije sa slavnom sopranisticom Invom Mulom, potom Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a i Šibenskog pjevačkog društva "Kolo", Komornog sastava Slovenske i Zagrebačke filharmonije te Solista, Zbora i Orkestra zagrebačkog HNK-a s izvedbom opere "Nikola Šubić Zrinjski".

Nizom događanja Zagreb će postati jedna velika otvorena pozornica, od Medvedgrada do Jaruna, a sa željom da se ponovi uspjeh "Adventa u Zagrebu", naziva se i "Ljetnim Adventom".

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba kaže kako se time Zagreb pridružuje svjetskom turističkom trendu u kojemu je kultura razlog odabira pojedine destinacije. ZGKul je postao brend koji privlači puno gostiju iz svih krajeva svijeta, pa u ljetnim mjesecima podupiremo više od 300 kulturnih manifestacija, napomenula je. Cilj nam je da uz pomoć ovakvih programa povećamo prosječna dva noćenja po posjetitelju i potaknemo ih da ostanu duže u našem gradu, dodala je.

Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, podsjetio je kako su rubrike kulture prije petnaestak godina tijekom ljeta uglavnom pisale kako se u Zagrebu ništa ne događa, no više to nije tako. Na tragu toga peti put zaredom sve zagrebačke ljetne manifestacije ujedinujemo pod zajedničkim nazivom, ali i potičemo nova događanja obogaćujući zagrebačku ljetnu kulturnu ponudu, što prati i veliki broj inozemnih gostiju, njih tridesetak posto po događaju, rekao je. Kultura je poticajna grana turizma i jedan od preduvjeta razvoja zagrebačkog turizma koji doživljava sve veći razvoj, ustvrdio je Lovrić.

Od lipnja do rujna u Zagrebu će se održati, među ostalim, koncerti na Bundeku te na krovu MSU-a, filmski festivali na Ljetnoj pozornici Tuškanac, INmusic na Jarunu, Večeri na Griču, Medvedgradske glazbene večeri, Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo, Ljetne noći Teatra Exit, Festival Miroslav Krleža, Histrionsko ljeto, Međunarodna smotra folklora te niz izložbi u zagrebačkim muzejima i zabavnih sadržaja.