3 strukovne škole u Zagrebu dobile status Centra izvrsnosti

3 strukovne škole u Zagrebu dobile status Centra izvrsnosti

Ivo Cagalj/PIXSELL

U srpnju ove godine od 25 srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj koje su imenovane kao Regionalni centri kompetentnosti strukovnog obrazovanja, 3 su izabrane iz Zagreba kao centri izvrsnosti - Tehnička škola Ruđer Bošković, škola za medicinske sestre Mlinarska i Strojarska tehnička Fausta Vrančića.

Centri izvrsnosti su zamišljeni kao oni u kojima bi se pokraj redovnih programa obrazovanja provodili i dodatni programi stručnog osposobljavanja. Mi očekujemo da ćemo iz EU fondova privući oko 150 milijuna kuna za ova tri centra. Ovaj projekt centara izvrsnosti će sasvim sigurno pridonijeti i dat će našem strukovnom školstvu ono što mi trenutno nemamo na najboljoj razini, a to je povezanost sa poslodavcima i visokim učilištima, rekao je pročelnik ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić.

Tehnička škola Ruđer Bošković imenovana je centrom izvrsnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva koja u tom sektoru obrazuje učenike u tri strukovne kvalifikacije: tehničar za računalstvo, za elektroniku i mehatroniku. Nastojat ćemo kroz sredstva koja ćemo dobiti tijekom formiranja samog centra oplemeniti te programe obrazovanja odnosno strukovne kurikulume. Planiramo nadogradnju sa tzv. smart kućom i razmišljamo o uvođenju novih programa obrazovanja koji su vezani uz industriju 4.0 i obnovljive izvore energije, objasnila je ravnateljica, Đurđica Fuštar.

Škola za medicinske sestre Mlinarska u partnerstvu sa Zdravstvenim učilištem kao centar kompetentnosti svoje mjesto vide u edukacijama. Sve što smo do sada dobili je jedna prilika da napravimo korak naprijed. Sve će to skupa imati smisla ako sve to rezultira i novim programima koji će pomoći našim učenicima u lakšem snalaženju na tržištu rada i bolja vertikalna prohodnost na upise na fakultete, istaknuo je ravnatelj Zdravstvenog učilista, Hrvoje Odak. 

Ostalim strukovnim školama spomenuta tri centra izvrsnosti moraju biti modeli kako se dalje trebaju razvijati, zaključio je Lovrić.