4 milijuna kuna za hitnu medicinu

4 milijuna kuna za hitnu medicinu

Davor Puklavec/PIXSELL

Kako bi osigurala ujednačenu dostupnost hitne medicinske pomoći svim stanovnicima, Zagrebačka će županija izdvojiti 4 milijuna kuna vlastitih sredstava za sufinanciranje rada hitne pomoći. Time će Županija sufinancirati rad dodatnih 10 T1 timova te 6 timova saniteta,

Zagrebačkoj županiji, na temelju Mreže hitne medicinske pomoći koju je donijelo Ministarstvo zdravlja, dodijeljeno je samo 30 T1 timova hitne medicine, dva mjesta dežurstva, 10 T2 timova hitne medicine te 24 tima saniteta, čime je nemoguće osigurati ujednačenu dostupnost i kvalitetu te zdravstvene djelatnosti za sve stanovnike.


S obzirom da zahtjevi Zagrebačke županije za izmjenu mreže hitne medicine prema resornom Ministarstvu do sada nisu prihvaćeni, Zagrebačka će županija i ove godine sufinancirati rad dodatnih 10 T1 timova te 6 timova saniteta, za što će se osigurati 4 milijuna kuna. Pojedini gradovi i općine također su uključeni u sufinanciranje hitne medicine - navedeno je u priopćenju koje je poslala Županija.

Zagrebačka županija nekoliko je puta od resornog Ministarstva tražila izmjenu mreže hitne medicine zbog nedovoljnog broja T1 timova. Usporedbe radi, Velika Gorica sa 63.000 stanovnika ima svamo 5 T1 timova, a isti broj T1 timova imaju i Čazma s 8.095 stanovnika i Prelog sa 7.840 stanovnika. Ivanić-Grad, koji ima 27.946 stanovnika, uopće nema T1 tim, negosamo ustrojeno dežurstvo, dok Čakovec, koji ima 27.227 stanovnika, ima 10 T1 timova. Tako primjerima svoja stajališta potkrepljuje županija.

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije započeo je s radom 2012. godine te smo od tada primorani sustavno osiguravati dodatna sredstva iz našeg proračuna kako bi stanovnicima na cijelom području Zagrebačke županije osigurali dostupnu, pravodobnu i kvalitetnu djelatnost hitne medicine. Vjerujem da će ministar Nakić uvidjeti propuste u Mreži hitne medicine te da će se broj T1 timova za Zagrebačku županiju povećati - izjavio je zagrebački župan Stjepan Kožić.

T1 tim - podsjetimo - ima jednog liječnika, 1 medicinsku sestru i jednog vozača.