50. obljetnica Glazbenog odjela Gradske knjižnice

50. obljetnica Glazbenog odjela Gradske knjižnice

Početni fond Diskoteke imao je 460 gramofonskih ploča i 71 svezak tiskanih muzikalija, a danas obuhvaća oko 40 tisuća jedinica, građe na raznovrsnim audiovizualnim medijima i tiskanoj građi.

Glazbeni odjel Gradske knjižnice proslavio je pedesetu obljetnicu osnutka, kao institucija s najdužom tradicijom glazbenoga knjižničarstva u hrvatskim narodnim knjižnicama, a prigodnim glazbenim programom obilježen je i Dan Knjižnica grada Zagreba.

Na svečanosti je prikazan film "Glazbenih 50" Marka Šikića i djelatnika Glazbenog odjela koji podsjeća na povijest odjela, čiji su se fondovi počeli izgrađivati već 1961., no tek su se dvije godine kasnije, pod nazivom Diskoteka, otvorili korisnicima za posudbu u Čitaonici Novinarskog doma na Rooseveltovom trgu, gdje je Gradska knjižnica tada bila smještena.

Početni fond Diskoteke imao je 460 gramofonskih ploča i 71 svezak tiskanih muzikalija, a danas obuhvaća oko 40 tisuća jedinica, građe na raznovrsnim audiovizualnim medijima i tiskanoj građi. Sadrži i zbirku glazbenih priručnika, enciklopedija i leksikona za rad u knjižnici te vrijednu građu - prva izdanja hrvatskih skladatelja, njihovih sabranih djela, inozemnih izdanja s djelima hrvatskih skladatelja, djela s autogramima i posvetama uglednih osoba.

"Tradicija, suvremenost i stručnost riječi su koje najbolje opisuju rad Knjižnica grada Zagreba", rekla je Davorka Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba na proslavi dviju važnih obljetnica. "Broj naših korisnika, koji je oko 135 tisuća, stalno raste što svjedoči da zahvaljujući modernizaciji rada postižemo sve bolje rezultate", dodala je. Napomenuvši kako uz razvoj virtualnih i digitalnih ponuda Knjižnice ne zaboravljaju tradiconalne akcije i neposredne susrete s korisnicima, Bastić se požalila na neadekvatne prostore Gradske knjižnice koji otežavaju njihov stručni rad. "Sedamdeset posto fonda nalazi se izvan zgrade, a Gradskoj knjižnici trebalo bi oko 20 tisuća četvornih metara, umjesto sadašnjih 2 600 četvornih metara", istaknula je, "izrazivši nadu da će problem prostora riješiti kroz strateški razvojni projekt Grada Zagreba do 2020."

S modernizacijom Knjižnica grada Zagreba širila se i djelatnost Glazbenog odjela Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu, tako da uz tradiciju osnovne djelatnosti, odjel organizira popratne događaje za korisnike, izložbe, koncerte, predavanja, promocije, slušaonice, video projekcije i radionice. Fond obuhvaća različitu glazbu, od hrvatske i inozemne tradicijske do pop, rock, jazz, blues, country i zabavne.