70 godina NK Dinamo

70 godina NK Dinamo

foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Prije točno 70 godina u zgradi Elektre u Gundulićevoj ulici u Zagrebu osnovan je Nogometni klub Dinamo.

Iako je utemeljen potkraj travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub, ime Dinamo nosio je od 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991. - prema uzoru na moskovski Dinamo. Ondašnji zagrebački sportski komesar Ivica Medarić, koji je najprije igrao u HAŠK-u, potom i u Građanskom, je predložio to ime - koje je prihvaćeno zbog bliskih odnosa sa SSSR-om.

Oo 26. lipnja 1991. do 24. veljače 1993. klub je nosio ime HAŠK Građanski, potom sedam godina nastupa pod imenom Croatia, a od 14. veljače 2000. ponovno je nosio ime NK Dinamo. 2011. nazivu kluba promijenjen je prefiks u GNK - Građanski nogometni klub. Službeni naziv kluba tako je trenutno GNK Dinamo.

Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb jedan je od tri najpopularnija hrvatska nogometna kluba. Od osnutka Republike Hrvatske najtrofejniji je klub u državi. Nadimci kluba su: zagrebački plavi, modri, plavi lavovi, purgeri. Maskota kluba je lav Maksi. Dinamo je poznat po svojim vjernim i fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima. Domaće utakmice klub igra na Stadionu Maksimir.

Više o ovome - na službenim stranicama kluba: http://gnkdinamo.hr/hr/povijest.html