8 godina od propasti Kamenskog, radnice poručile "ne smijemo šutjeti!"

8 godina od propasti Kamenskog, radnice poručile "ne smijemo šutjeti!"

Jurica Galoic/PIXSELL

Na današnji dan prije osam godina propalo je poduzeće Kamensko Zagreb. Tim povodom su se okupile radnice bivšeg poduzeća na Trgu Franje Tuđmana te poručile "i dalje ćemo dolaziti ovdje da se ne zaboravi!"

Trg Franje Tuđmana - mjesto gdje je 400-injak radnica prije osam godina ostalo na ulici i gdje su štrajkale glađu te tako pokušavale dobiti zarađene plaće koje do danas nisu dobile. Prisjetile su se, teškom mukom tih dana, radnice bivšeg poduzeća Kamensko. A što da kažem...ostala sam na ulici bez ičega, prisjeća se jedna od radnica svojih nesretnih dana. Dobila sam neku mizeriju od 2 tisuće kuna, a duguju mi još 30 tisuća. Nisam dobila otpremninu, 35 godina sam radila, ni nagradu nisam dobila, sve su mi ostali dužni. Na kraju se isposlovalo to da dobijem 1800 kuna od 20-ak tisuća kojih mi još duguju, dodala je druga.

Iako je ove godine bilo nekih isplata, predsjednica udruge Kamensko Đurđa Grozaj, rekla je kako još uvijek ne znaju kojom računicom su isplaćivali dugove. Ovu, osmu godinu, smo nešto dobile. Netko je dobio 5%, a netko 15% od tražbine. Nismo dobili papirnato obrazloženje, čak ni odgovor kako su došli do te cifre za isplatu. Kad sam tražila očitovanje od stečajnog upravitelja, rekao mi je da sam glupa, da što ja mislim zašto bi on meni davao bilo kakve odgovore! Protiv takvih se odgovora i ljudi moramo boriti i ne smijemo šutjeti!

Dodala je i da je prvotni cilj okupljanja bio da se organizirano bore za svoje pravo. Uz to, idemo u javnost da se ne zaboravimo i ne želimo nikome dozvoliti da od nas rade prosjake jer mi znamo i možemo puno, dodala je Grozaj.

Radnice su najavile da će i dogodine biti na istom mjestu, a ako ni tada ne dobiju zasluženu pravdu, bit će tamo i u godinama koje slijede.