87 posto građana gaji poduzetničke ambicije

87 posto građana gaji poduzetničke ambicije

Marko Jurinec/PIXSELL

Poduzetničke ambicije ima 87 posto hrvatskih građana, a pet posto ih je već pokrenulo vlastiti posao, pokazuje istraživanje koje je proveo portal MojPosao na više od 300 ispitanika. Svega tri posto ispitanika nema ambiciju pokretanja vlastitog posla, a pet posto ih nije niti razmišljalo o toj opciji.

Ispitanici koji ne žele pokrenuti vlastiti posao kao razlog navode nedostatak kapitala i nepovoljnu poduzetničku klimu u državi. O ulasku u poduzetničke vode razmišljaju podjednako muškarci i žene - 86 posto žena i 88 posto muškaraca, a za pokretanje vlastitog posla podjednako su zainteresirani ispitanici svih stručnih sprema.

Kao glavni razlog pokretanja vlastitog posla ispitanici navode da žele biti 'sam svoj šef' (57 posto), zatim smatraju da mogu biti uspješniji nego kada rade za druge (55 posto) te vjeruju u svoju ideju i mogućnost zarade na njoj (38 posto).Pri pokretanju posla ispitanike najviše muče financije (80 posto), potom potrebne informacije o pokretanju posla (38 posto) i potencijalnom tržištu (32 posto).

Među onima koji namjeravaju pokrenuti vlastiti posao, 35 posto namjerava to učiniti u sljedećih godinu dana, 49 posto nema vremenski rok dok 15 posto navodi da će to učiniti u narednih pet godina. Kao ključne osobine potrebne za poduzetništvo 30 posto ispitanika navodi upornost, 21 posto spremnost na rizik, 21 posto snalažljivost te po pet posto komunikativnost i "debelu kožu".