Advent u Zagrebu na tri nove lokacije

Advent u Zagrebu na tri nove lokacije

Luka Stanzl/PIXSELL

Najbolji advent u Europi počinje 1. prosinca i trajat će do 6. siječnja, a već tradicionalnim lokacijama pridružit će se tri nove. Ivana Brlić Mažuranić, klasična glazba i zaštita okoliša glavne su teme ovogodišnjeg Adventa, za koji se očekuje da će probiti sve rekorde posjećenosti.

Najčarobnije doba godine već je pred vratima, a naš grad spreman je za još jedno osvajanje titule najboljeg europskog Adventa! 1. prosinca pali se prva adventska svijeća, otvara se Ledeni park, a grad će preplaviti mnoštvo lampica. Sedam lokacija na Donjem gradu ponovno će zasjati punim sjajem, rekla je direktorica gradske turističke zajednice Martina Bienenfeld. Krećemo s Trgom bana Jelačića i adventskim vjenčićem kroz Gajevu, Bogovićevu, Petrićevu i Varšavsku. Uz Božićnu bajku na Trgu, imamo Advent na Europskom trgu koji ima urbaniji štih i nastupe bendova koji su u Zagrebu dobro prihvaćeni. Prolazimo kroz Marićev prolaz, koji ima blagdansku impresiju i ove godine, i povezujemo se s Adventom na Zrinjevcu. Fuliranje je, naravno, na Strossmayerovom trgu te završavamo s prekrasnim Ledenim parkom koji je uvijek simbol Zagrebačkog Adventa.

Osim zvukova klasične glazbe, koji će odjekivati Zrinjevcem, u kinu Europi očekuju vas božićni filmovi za sve uzraste, a novost je i Advent u Staroj Tkalči. Ovdje ćemo moći vidjeti kako smo i što smo u srednjem vijeku radili kod urara, brijača ili klobučara, kako smo mijenjali novac, a vidjet ćemo i mesare i pekare, istaknula je Bienenfeld.

Nakon što prošećete kroz Muzej realnosti i imaginarni dvorac iz zaleđene bajke u tunelu Grič, uputite se na Gornji grad. Ondje vas čeka, tradicionalno, Advent na Strossu s pravim zagrebačkim uređenjem i atmosferom. Vranicanijeva livada ove godine neće imati prodaju već će biti obilježena dekorativnim elementima i photo pointima te Adventom u Klovićevim dvorima s prigodnom ponudom i koncertima poznatih glazbenih sastava.

Ove godine zagrebački Advent seže sve do Maksimira, koji u suradnji sa Zoološkim vrtom, nudi zabavu za cijelu obitelj. U Adventu sudjeluju i Vila Prekrižje do koje će voziti autobusi s Britanskog trga i Kaptola, te kazalište Vidra u kojem možete pogledati predstave slijepih i slabovidnih osoba. Ministar turizma Gari Capelli od naše metropole ima velika očekivanja. Zagreb će definitivno biti točka na 'i' hrvatskog turizma ove godine, u zadnjih mjesec dana u Zagrebu ćemo zasigurno imati 120 tisuća gostiju.

A kako bi velik broj gostiju iza sebe ostavio što manji ekološki otisak, jedna od tema Adventa je i zaštita okoliša, pa će plastičnu ambalažu zamijeniti ona od papira i recikliranih materijala. Tako da bez grižnje savjesti možete uživati u kuhanom vinu, knedlama, fritulama i mirisnim delicijama koje čine neizostavni dio blagdanskog ugođaja.