Afera Advent stigla do vrha zagrebačke turističke zajednice

Afera Advent stigla do vrha zagrebačke turističke zajednice

Patrik Macek/PIXSELL

Afera sa zagrebačkim adventskim kućicama dobila je svoj nastavak. U nju je navodno uključena direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, koja je privatnim tvrtkama isplaćivala novac za organizaciju Adventa. Tu aferu, koju je otkrio Nacional, komentirao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke turističke zajednice, našla se u središtu afere „Advent". Navodno je privatnim tvrtkama isplatila milijun i 600 tisuća kuna za organizaciju Adventa i postavljanje adventskih kućica 2018. godine. Tako Grad, koji je prostore za potrebe Adventa ustupio besplatno, nije zaradio ni kunu, dok su privatne tvrtke zaradile dvostruko - na organizaciji i na prodaji proizvoda na Adventu. Iz gradske turističke zajednice slučaj nisu htjeli komentirati, no priopćili su kako očekuju sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. On očekuje da se slučaj što prije rasvijetli - Trebali bismo uskoro imati službeni sastanak na kojem ću, svakako, provjeriti o čemu se radi. S druge strane, tražit ću svu dokumentaciju vezanu uz to kako se dosad radilo i koja je bila uloga Turističke zajednice u ovome modelu koji istražuje Uskok.

Poučena zlouporabom adventskih kućica, koje su se prijašnjih godina davale u skupi podnajam, nova zagrebačka Gradska uprava tome je odlučila stati na kraj - na sjednici Gradske skupštine krajem idućeg mjeseca planira zabraniti njihovo davanje u podnajam - Želimo da prestane reket koji se dosad provodio i da se, kad govorimo o prigodnoj prodaji za vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana, te kućice i štandovi mogu dodjeljivati isključivo na javnim natječajima, a ne neposredno.

Gradonačelnik je komentirao i slučaj dviju Teglenica koje su jučer i prekjučer otplovile Savom i tako mogle izazvati oštećenje na željezničkom mostu - Ja doista apeliram na državne institucije, koje su prije svega ovdje nadležne, a ne Grad Zagreb, da se to što prije raščisti, jer situacija da imamo dva takva broda u nekoliko dana pokazuje ili da se radi o nemaru ili da se namjerno te brodove odvezalo.

Lučka kapetanija Sisak nakon intervencije je teglenice uspješno vezala za obalu, a u potpunosti će ih sa Save ukloniti do kraja ovoga mjeseca.