"Alisa" - posljednja premijera HNK

"Alisa" - posljednja premijera HNK

Hrvatsko narodno kazalište kao posljednju ovosezonsku premijeru najavilo je za danas balet "Alisa" temeljen na romanima "Alisa u zemlji čudesa" i "Što je Alisa otkrila iza zrcala" Lewisa Carrolla, u koreografiji istaknutog engleskog baletnog umjetnika Ashleyja Pagea.

Glazbu za baletnu verziju slavnih literarnih predložaka napisao je suvremeni američki skladatelj Robert Moran, a orkestrom HNK u Zagrebu ravnat će Britanac Paul Hoskins, umjetnički ravnatelj britanske nacionalne baletne skupine Rambert Dance Company i dirigent mnogih izvedbi u Royal Opera House Covent Garden u Londonu. Scenografiju i kostimografiju potpisuje poznati britanski industrijski dizajner, scenograf, kostimograf i redatelj Antony McDonald.

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama HNK-a, riječ je o spoju vrsne koreografije, glazbe, inscenacije i intrigantnog literarnog predloška skladanom, osmišljenom i praizvedenom prije samo tri godine. Balet HNK odabrao ga je iz puno razloga, najvažniji od kojih je koreografski izričaj čuvenoga britanskog koreografa Ashleya Pagea koji svoj rukopis gradi na nasljeđu postmodernih neoklasičnih koreografa, kreirajući osebujan, idiosinkratski stil, iznimno zahtjevan za plesače, dodaje se.

Jedna od posebnosti djela je i u tome što se događaji ne tumače kroz san male Alise već kroz san samog autora, čiji glavni lik od malene djevojčice postupno prerasta u mladu djevojku koja svjesno napušta snove Charlesa Dodgsona i odlazi u svoj život.

U glavnim ulogama na premijeri nastupit će Petra Vargović Stanciu kao Alisa i Tomislav Petranović kao Charles. Oblikovatelj svjetla je Peter Mumford, a autorica video projekcija Annamarie Woods. Koreografiju su prenijeli nagrađivani britanski koreograf i nekadašnji solist Škotskog baleta Paul Liburd i Nijemac Martin Lindinger, solist londonskog City Balleta, te od 2000. solist skupine Rambert Dance Company i Nacionalnog baleta Kanade.