Anka Mrak Taritaš: izmjene GUP-a omogućit će devastaciju Donjeg grada

Anka Mrak Taritaš: izmjene GUP-a omogućit će devastaciju Donjeg grada

Patrik Macek/PIXSELL

U tijeku ponovljene javne rasprave o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš na jutrošnjoj je konferenciji za novinare izrazila neslaganje s predloženim izmjenama. Istaknula je kako će predloženi GUP omogućiti devastiranje Donjeg Grada.

Uoči sutrašnjeg javnog izlaganja o izmjenama i dopunama GUP-a, koje će se održati u 17 sati u prostorijama Gradske skupštine, gradska zastupnica Anka Mrak Taritaš upozorila je na nekoliko loših točaka izmijenjenog GUP-a:

- Kad je riječ o jednom takvom dokumentu onda mora biti ideja kakav grad mislite ostaviti svojim potomcima, a ne devastirati ono što imamo. Tri stvari koje karakteriziraju ovaj GUP u tehničkom pogledu, to je devastacija Donjeg Grada, gdje će se moći graditi neboderi i podzemne etaže. Drugo je hipodrom koji smo već nekoliko puta spominjali, ali bez odgovarajuće infrastrukture. I treća stvar je da je Zagreb imao dugu tradiciju da su se pojedina prostorno - planska rješenja preispitivala kroz javne natječaje, kroz pozive na natječaje, od toga se odustalo - rekla je Mrak Taritaš.

U javnoj raspravi o promjenama GUP-a građanima je omogućeno sudjelovati do 14. kolovoza pisanim putem i očitovati se samo o dijelovima GUP-a koji su izmijenjeni u odnosu na prijedlog iz 2017. godine, a uvid u GUP mogu dobiti u predvorju Gradske uprave svakim radnom danom od 8 do15 sati i 30 minuta. Mrak Taritaš istaknula je kako je termin javne rasprave loš jer je većina građana izvan grada te kako je pisati očitovanja na GUP promašeno u vremenu kada je sve kompjuterizirano.

- Napravite javnu raspravu u Zagrebu u periodu kad nema nikoga. Ja pretpostavljam da bi sutra bilo dobro možda ove koreanske turiste pozvati da čujemo što oni misle o razvoju grada Zagreba - rekla je Mrak Taritaš te zaključila kako je ovakav način komunikacije s građanima poruka gradonačelnika Milana Bandića:

- Ostavite nadu, odustanite, ja ovako i onako, mi u Gradu, znamo što hoćemo, mi ćemo to provest i baš nas briga što vi mislite - poručila je Mrak Taritaš.

Podsjetimo, izglasavanje izmjena GUP-a koje bi omogućile, među ostalim, gradnju "zagrebačkog Manhattana" zaustavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja jer izmjene nisu bile usklađene s Prostornim planom.