Anka Mrak Taritaš u emisiji "Gradska posla"

Anka Mrak Taritaš u emisiji "Gradska posla"

Boris Ščitar/PIXSELL

Gostujući u programu radio Sljemena, nesuđena gradonačelnica Zagreba, hrvatska arhitektica, političarka i predsjednica stranke GLAS, Anka Mrak Taritaš govorila je o liku i djelu gradonačelnika Milana Bandića.

Komentirajući izjavu gradonačelnika Milan Bandića koji je najavio kako će Sljemenska žičara biti gotova do sredine slijedeće godine, Anka Mrak Taritaš smatra da je to samo pusta želja prvog čovjeka Zagreba.

" U gradskom proračunu je bila jedna suma, mislim da je bilo pedeset milijuna za žičaru, pa onda kroz rebalans taj je iznos smanjen na dva milijuna kuna. Realizacija nula!"  

Što se tiće cijene ZET-ove karte od 4 kune, predsjednica GLAS-a smatra da je to bio bila predizborna odluka gradonačelnika te ju nije iznenadila najava o njenom ukidanju. Iako su iz Grada demantirali gradonačelnika koji je najavio njeno ukidanje, i rekli da ta karta i dalje ostaje u prodaji, Mrak-Taritaš očekuje kako će se cijena, na kraju, promijeniti.

Sama predlaže plaćanje prema broju prijeđenih stanica ali i da to ne bude jedina mogućnost.

Tema razgovora bila je i gradska Čistoća tj.  novi sustav odvoza komunalnog otpada za koji Mrak-Taritaš kaže da se pokazao nedovoljno definiranim.

"Trebamo znati koji je sustav zbrinjavanja otpada, a to je nešto za što bi trebali 4 do 5 godina da bi to mogli obaviti i riješiti. U ovom trenutku mi to ne znamo i ovo što vidimo to su pretrpani kontejneri.

Predsjendica GLAS-a ponovila je svoj prijedlog o čipiranju kontejnera za smeće koji je inaće predložila na Gradskoj skupštini ali koji je bio odbijen. 

Kao arhitektici po struci, Anki Mrak Taritaš projekt Podbrežje poseban je primjer kako loše ili nikakvo planiranje može stvoriti brojne probleme.

"Ono što je krivo krivo je to što Grad na žalost nema definiranu stambenu politiku, pa mi ne znamo u Podbrežju što zapravo gradimo. Gradimo li stanove za prodaju ili za najam? Vi morate točno znati što od Podbrežja želite imati."

U posljednjih osamnaest godina, otkako je gradonačelnik Milan Bandić na vlasti, puno je toga obećano, a malo ostvareno, zaključila je Anka Mrak Taritaš.