Apel Zagrepčanima

Apel Zagrepčanima

Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je novi apel za prikupljanje pomoći stanovnicima na poplavljenim područjima u Hrvatskoj. U gradskoj organizaciji Crvenog križa, u istoimenoj ulici broj 16, uspostavljena su i dežurstva od 8 do 20 sati. U prostorima Ministarstva socijalne politike u Savskoj nema više mjesta pa se Zagrepčani pozivaju da dođu na Velesajam. Grad Zagreb u suradnji s Caritasom i Crvenim križem skuplja potrepštine na nekoliko lokacija. Traže se i volonteri!

Pomoći možete: darovanjem hrane i vode ili novčanim uplatama. Isključivo trajne namirnice i vodu građani unutrašnjosti Hrvatske mogu odnijeti u općinska i gradska društva organizacije. A, stanovništvo Primorja, Dalmacije i otoka iz Crvenog križa mole da ne skuplja hranu i vodu, nego, ako može i želi pomoći, da to učini pozivom na donacijski telefon ili uplatama na brojeve računa.

On-line donacijama na www.hck.hr
Uplatom na racun IBAN: HR 6923400091511555516
Pozivom na donacijski telefon broj 060 90 11 donirate 6,25 kn po pozivu. 
Vlada se odrekla PDV-a.

Apel za pomoć u odjeći, hrani, dekama i ostalom uputilo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih. S obzirom na to da su prostorije u sjedište Ministarstva u Savskoj 66 popunjene, otvorena je nova lokaciju za prikupljanje pomoći: na Zagrebačkom Velesajmu, u Paviljonu 34. Na toj lokaciji će biti skladištene donacije u idućim danima i dostavljane ugroženom stanovništvu u Slavoniji. S obzirom na količinu namirnica i potrepština koje pristižu pojavila se i potreba za većim brojem volontera pa pozivaju sve one koji mogu izdvojiti svoje vrijeme da dođu na Velesajam.

Hrana će se skupljati u zapadnom dijelu Zagreba, u Vrapču ispred Doma zdravlja, Vrabečka ulica 4, i u Novom Zagrebu kod Arene Zagreb, Lanište 30. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama. Prikupljanje će biti organizirano u radnom vremenu Kluba (od 9 do 21 sat), i to od ponedjeljka (19. svibnja) do petka (23. svibnja).

Na službenim stranicama općine Gradište objavljen je popis evakuiranih osoba s područja Gunje, Račinovaca, Rajeva Sela, Đurića i Štitara. Popis se ažurira svaki sat i možete ga pogledati ovdje.

Grad Zagreb u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Caritasom Župe sv. Antuna Padovanskog i Crvenim križem - Zagreb organizira Centar za pomoć stradalim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Adresa za prikupljanje pomoći je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na adresi Nova cesta 1. Pomoć se na toj lokaciji prikuplja radnim danom od 8 do 18 sati.

Također, pomoć se prikuplja i u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb na Črnomercu u Ilici 223, u Susedgradu na adresi Medpotoki 28, u Novom Zagrebu - Siget 18 a, na Trešnjevci - Našička 4, u Dubravi - Grižanska 19 te u Sesvetama - Trg D. Domjanića 6. Na svim tim lokacijama pomoć se prikuplja od 19. do 23. svibnja od 8 do 21 sat.

 Iz Grada Zagreba obavještavaju građane da pomoć za stradale u poplavi prikuplja i Caritas Zagrebačke nadbiskupije u Gajnicama na adresi Crnojezerska 20, na Trešnjevci u Selskoj cesti 165, u Dubravi u Aveniji Dubrava 220 i u Rakitju - Ribička 4. Na tim lokacijama pomoć za stradale u poplavi prikuplja se od 8 do 18 sati.

S obzirom na potrebe stradalog stanovništva, u Gradu Zagrebu mole građane da se, prema mogućnostima, uključe doniranjem sredstava za održavanje čistoće i za dezinfekciju, sredstava za održavanje osobne higijene (šampona, sapuna, vlažnih maramica, četkica i pasta za zube), dječjih pelena, dječje hrane, pakiranim i konzerviranim namirnicama koje nije potrebno kuhati, flaširanom vodom i sličnim.