Asfaltiranje je skuplje zbog ukinutog popusta i skupljeg bitumena

Asfaltiranje je skuplje zbog ukinutog popusta i skupljeg bitumena

Zarko Basic/PIXSELL

Jučer je Vijeće gradske četvrti Trnje izglasalo plan malih komunalnih akcija, ali i Odluku vezanu za cijene radova Zagrebačkih cesta koje su digle prašinu proteklih dana. Iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu objašnjavaju da su cijene više jer ove godine nema popusta na radove.

Nakon što se vijećnik Gradske četvrti Trnje Pero Kovačević požalio da Zagrebačke ceste neopravdano podižu cijene radova - to su iz ove Holdingove podružnice demantirali. Međutim, vijećnici se ne mogu načuditi da prije potpisivanja ugovora o pojedinim radovima ne mogu dobiti uvid u troškovnik, nego se on šalje Gradskom uredu za mjesnu samoupravu. Član Vijeća gradske četvrti Trnje Krešimir Končić kaže da to izaziva sumnje pa su na sjednici donijeli sljedeću Odluku.

- Vijeće gradske četvrti Trnje zabranjuje Gradskom uredu za mjesnu samoupravu da u ime Gradske četvrti Trnje sklopi bilo kakav ugovor o izvođenju radova s podružnicom Zagrebačke ceste dok Podružnica ne postupi prema točki 1. ovog Zaključka, a ta točka govori da Gradska četvrt traži prije potpisivanja ugovora uvid u sve troškovnike - istaknuo je Končić. 

Iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu objašnjavaju da su cijene više jer ove godine nema popusta na radove koji su Zagrebačke ceste obračunavale lani. Pročelnica Renata Šimon kaže i da su porasle cijena materijala.

- U 218. godini Zagrebačke ceste su ostvarile gubitak od oko 15 milijuna kuna. Razlog je bio i taj popust od 5%, a zapravo je pravi razlog u tome što su te cijene materijala, prvenstveno bitumena, koji je osnova za proizvodnju asfalta, otišle na tržištu gore - pojašnjava Šimon. 

Pročelnica dodaje da će na sjednici Gradske skupštine u utorak tražiti da im se iz proračuna podmiri razlika koja je nastala zbog popusta, što znači da će na kraju opet sve platiti građani.