Atletskom utrkom obilježen Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti

Atletskom utrkom obilježen Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na Europskom trgu u organizaciji Atletskog kluba Sljeme i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest start je danas imala Utrka za pamćenje koja je održana u sklopu obilježavanja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti.

Svrha utrke, jest iskazati solidarnost sa svim oboljelima, njihovim obiteljima, skrbnicima i stručnjacima te podići javnu svijest i izvijestiti druge o toj teškoj bolesti. Koji su simptomi bolesti rekla nam je tajnica Hrvatske udruge za Alzhaimerovu bolest Tajana Dajčić

-To je naravno zaboravljanje. Zatim je tu promjena u ponašanju. Osoba se povlači u sebe, postane nervozna . Od jedanput plače ili se smije bez vidljivog razloga. Tu su i promjene u higijeni koju bolesnik prestaje obavljati. Razvojem bolesti osoba više ne razumije apstraktne pojmove kao što su ljubav, sreća ili rođendani. Ne snalazi se u rutinskim financijskim situacijama. Javlja se i depresija te nezainteresiranost-

Na Europskom trgu jutros se okupilo preko 400 atletičara i atletičarki koji su se spremno odazvali na 5 km dugu humanitarnu utrku čija je trasa bila uži centar grada.

Za sada se ne zna što je uzrok bolesti od koje danas u Hrvatskoj boluje 1 300 osoba odnosno 800 pacijenata iz našega grada. Kao i za većinu bolesti za koje je okidač stres, i u prevenciji Alzheimerove bolesti prije posjete liječnicima bilo bi dobro voditi zdrav način života, održavati fizičku i mentalnu aktivnost, izbjegavati alkohol i pušenje. Alzheimerova bolest ne može se izliječiti uz pomoć lijekova. Iz tog razloga oboljeli ali i njihove obitelji s tim, iako nije lako, moraju naučiti živjeti.