Bageri ruše Plinarsko naselje, Romi na Petruševcu

Bageri ruše Plinarsko naselje, Romi na Petruševcu

Foto: HRT Lucija Judnić

Bageri su počeli rušiti Plinarsko naselje u kojemu su godinama u nehumanim uvjetima živjele romske obitelji. Neke od njih su u konvoju, pod policijskom pratnjom, preseljene u Novi Petruševec. Iako su Petruševčani prošli tjedan prosvjedovali, ovaj put nisu se za to odlučili.

Predsjednik Mjesnog odbora Petruševec, Jozo Jurić rekao je da su stanovnici Petruševca, koji su se ranije tom preseljenju protivili i organizirali prosvjede, smatrajući da ta zgrada nije prikladna za stanovanje, ovaj put svoje buduće susjede dočekali mirno.

Kaže da je glavni problem cijelog slučaja koji traje već šest mjeseci zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21 u Plinarskom naselju kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaji takoda je Plinarsko naselje sigurno smetalo investitoru zgrade, rekao je. "Kako se sada najedanput Plinarsko naselje preseljava, a postoji već 30 godina i nitko se dosad nije sjetio tih Roma da ih se nekuda preseli", čudi se Jurić.

No, nisu ni sve romske obitelji zadovoljne smještajem u Novom Petruševcu - Da nisam izašli van, djeca bi po domovima bila, ljudi bi na uliciama bili. Ja sam morao to prihvatiti jer su me ucjenjivali. Najviše nisam zadovoljan zato što je sada nastao geto - rekao je bivši stanar Plinarskog naselja, Smajo Bajdić.