Bandić: Do kraja godine niže cijene do tri komunalne usluge

Bandić: Do kraja godine niže cijene do tri komunalne usluge

omislav Miletic/PIXSELL

Do kraja godine snizit ćemo cijene dvije do tri komunalne usluge, izjavio je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, no još nije precizirao o kojim se uslugama radi. "Evo, bubnuo sam, kao što sam bubnuo i s udžbenicima", rekao je u svom stilu Bandić.

"Zagrebački holding instrument je u rukama gradonačelnika i Gradske uprave kako bi građanima pružio što kvalitetnije usluge građanima, uz što manje cijene. Mislim da to dobro radimo", ustvrdio je gradonačelnik opovrgnuvši optužbe iz SDP-a i HDZ-a da je odnos Grad Zagreb-Holding "prelijevanje iz šupljeg u prazno" jer je Grad Zagreb kupio nekretnine od Holdinga, a sad kamate plaćaju građani.

Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban ustvrdila je da je bolja suradnja Grada Zagreba i Holdinga rezultirala poboljšanim kreditnim rejtingom te da se u Holdingu i nadalje provode mjere restrukturiranja.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić podsjetio je da je kreditni rejting Holdinga povećan na B plus stabilan jer je iz gubitaša prešao u dobitnika, smanjen je broj zaposlenih, a i subvencije Gradu Zagrebu manje su za 200 milijuna kuna. "Uspjeli smo kratkoročne obveze konvertirati u dugoročne, što se može samo skladnim odnosom između Grada Zagreba i Holdinga, a nije se povećao ni jedan gradski porez niti komunalna usluga", dodao je. "Neka se u SDP-u poklope ušima. Vidjeli smo kako su oni vodili Holding...Na građanima je da vjeruju nama ili koaliciji SDP-HDZ koja nastoji omalovažiti naš uspjeh", zaključio je Kojić.

Gradonačelnik Bandić najavio je i da će kraj ovog mandata i početak novoga obilježiti dva projekta: denivelacija rotora na Remetincu, što uključuje i Jarunski most te izgradnja žičare. Zagrepčani vape za ta dva projekta, rekao je Bandić.

Prije toga bit će riješena Branimirova ulica i Radnička cesta, a tad se kreće i u gradnju fontana. Za Branimirovu su, kaže Bandić, dobili i 'zadnji papir', pa su imovinsko-pravni odnosi pred dovršetkom, a još se čeka odgovor jedne obitelji. "Brojim sate da se to dogodi. Sve je riješeno 98 posto, no, kao legalisti ne možemo u posjed ako sve nije čisto", dodao je.

Na Radničkoj cesti pri kraju je natječaj za nadvožnjak kod Kozari Boka i Kozari Puteva, a kad se otvori u punom profilu bit će to, smatra Bandić, jedna od najljepših gradskih ulica.

Kad je riječ o gradnji novih fontana, Bandić napominje da natječaj za fontane nije ni bio poništen te da je samo pitanje političke pragme kad s tim krenuti. "Nećemo prije Branimirove", dodao je.

Bandić se osvrnuo i na kritike SDP-a i HDZ-a vezano uz Generalni urbanistički plan Sesveta gdje je, kako tvrde, pola milijuna četvornih metara zelenih površina prenamijenjeno u građevinskog zemljište, a planira se i gradnja 6.000 novih stanova. Naglasio je da je ondje najvažnije omogućiti građanima legalizaciju objekata, dok će još danas "popeglati" probleme koji su se pojavili u raspravi uoči sukpštinske sjednice odnosno precizirati sredstva za infrastrukturne objekte javne namjene.