Bandić najavio veće plaće za 700 zagrebačkih učitelja

Bandić najavio veće plaće za 700 zagrebačkih učitelja

Marko Prpic/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će, ako Vlada ne prihvati prijedlog njegove stranke za 17-postotno povećanje plaća učitelja i nastavnika, u Zagrebu povećati plaće za 700 učitelja produženog boravka i tjelesnog odgoja u programu Vikendom u sportske dvorane.

- Učiteljima će se time povećati plaća do razine kakvu imaju obrazovani odgajatelji i stručni suradnici u dječjim vrtićima Grada Zagreba - rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Stranci rada i solidarnosti.

- Ukoliko ne bude sluha u resornom Ministarstvu, ukoliko Vlada ne prihvati naš prijedlog koji je "raison dtre" (smisao postojanja) hrvatskog obrazovanja i europskih standarda u koje se kunem, onda ćemo mi to sami napraviti u Gradu Zagrebu. Pa makar na ono na što možemo utjecati ćemo im isplatiti. To će koštati osam milijuna kuna, pa onda bih ja volio vidjeti ministricu neka objasni u zbornici da postoje dvije vrste ljudi, učitelja i nastavnika, jednih koji će primati 17 posto veću plaću, ovih 700 u Zagrebu i onih 67.000 koji će primati manju plaću - istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je kako su u njegovoj stranci 12. kolovoza apelirali da to naprave, ali je prošlo skoro mjesec dana i ništa se dogodilo nije, a nastava počinje u ponedjeljak. Bandić je podsjetio kako ih je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pitala koliko bi iznosilo predloženo povećanje od 17 posto plaća učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama te su "kako bi stali na kraj bespotrebnoj polemici, sami potražili tu informaciju".

- U osnovnim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 4,7 milijardi kuna bruto. U srednjim školama za plaće zaposlenih se izdvaja 2,6 milijardi kuna bruto. Uz povećanje od 17 posto kako bi plaće bile iste plaćama u Zagrebu trebalo bi izdvojiti dodatnu jednu milijardu i 240 milijuna kuna. To bi značilo da se umjesto dosadašnjih 7,3 milijarde kuna u proračunu Republike Hrvatske za 2020. treba izdvojiti nešto više od 8 milijardi kuna - rekao je Bandić.