Bandić nudi mjere za spas blokiranih građana Zagreba

Bandić nudi mjere za spas blokiranih građana Zagreba

Marko Lukunic/PIXSELL

U Hrvatskoj je preko 300 tisuća blokiranih, a u Zagrebu je više od 63 tisuće blokiranih građana s ukupnim dugom većim od 12 miljardi kuna. Kako bi što više blokiranih izašlo iz "začaranog kruga" Stranka Bandić Milan 365 rada i solidarnosti danas je predstavila niz mjera.

Gotovo 55 tisuća građana u Zagrebu blokirano je duže od 365 dana. Za cjelovit ili djelomičan otpis duga, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić danas je predstavila niz mjera.

Onima koji duguju duže od 365 dana do 10 tisuća kuna njima će se to jednokratno otpisati. Građani blokirani duže od 365 dana sa dugom većim od 10 tisuća kuna predvidjeli bi dohodovni cenzus u iznosu minimalne neto plaće, a to je iznos od 2.752 kune. Kamate bi u cijelosti otpisali, s obzirom da ne mogu platiti ni glavnicu otpisati dio glavnice za 40 posto smanjit ili do 40 posto, ovisno o kategorijama i dozvoliti obročnu beskamatnu otplatu na rok od 12-36 mjeseci ovisno visini duga, objasnila je Jozić.

Da je ovo stanje i ekonomski, financijski, ali i socijalni problem, istaknuo je predsjednik nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Ljubo Jurčić. Dodao je kako se za izvanredne mjere treba odrediti rok za izvršenje, koji je prema njegovoj procjeni, dvije godineU Hrvatskoj ima preko 320 tisuća blokiranih na 4 milijuna stanovništva i to nije prirodno i ne postoji nigdje u svijetu. Taj podatak pokazuje da gospodarski model Hrvatske ne funkcionira. 

Zagrebački model može riješiti samo jedan dio pa je predsjednik stranke, Milan Bandić, najavio da će isti model ponuditi Vladi preko svojih zastupnika u Saboru kako bi pronašla najbolje rješenje. Najavio je kako bi se njegov prijedlog mogao naći na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.