Bandić o odvajanju otpada i inspekciji

Bandić o odvajanju otpada i inspekciji

Opet poteškoće s otpadom. Državni inspektorat od Čistoće traži da u roku od 90 dana uspostavi evidenciju o preuzetoj količini otpada od svakog pojedinog korisnika, podsjeća Jutarnji list. Doznali smo hoće li se rokovi prekoračiti.

Taj nalog potpisan je još 3. prosinca, uoči skupštinskog glasanja o uvođenju fiksnog i varijabilnog dijela cijene odvoza otpada i o njemu gradski zastupnici nisu bili obaviješteni. Čistoći prijete kazne i do 300 tisuća kuna pa se ovih dana lijepe kodovi po spremnicima za otpad.

Jedno od prvih pitanja u novoj godini gradonačelniku Milanu Bandiću postavili su novinari o poštivanju ovih rokova - To ćete pitati direktora Čistoće. to j etehničko pitanje i to zna direkotr Čistoće. Ja apsolutno sve znam, ali njemu vjerujem.

Skeptičniji po pitanju dinamike označavanja spremnika je gradski zastupnik Renato Petek - Da bi se uspostavila evidencija za novu naplatu, trebalo bi na svaku kantu nalijepiti kod. Samo označavnje ide vrlo sporo. Čistoća treba obilježiti više od 100 tisuća zelenih spremnika. Do Nove godine nisu uspjeli ni 10%. To znači da će Čistoća vrlo brzo doći u prekršaj. 

Inače, do kraja 2020. Zagreb će sukladno europskoj direktivi morati odvojeno prikupljati više od 50% otpada. Sada se odvojeno prikupi oko 34% otpada a evo kako je mogućnost dostizanja zadanih ciljeva komentirao gradonačelnik - Do konca 2020. ispunit ćemo te norme. Što budemo više odvajali, bit će manji računi.

Ako su rokovi u slučaju otpada problematični, to nije slučaj sa sljemenskom žičarom, ni rotorom - Rokovi idu svojim tijekom. 31. svibnja, na Dan grada Zagreba, žičara će biti glavni poklon Zagrepčanima, a 1. svibnja poklon će biti rotor.

Nova je godina, ali neke su stare navike ostale, čini se da s njima koračamo prema čišćem Zagrebu, napokon uz rotor i žičaru.