Bandić o susretu s Palmom: "Nisam znao, a braniteljima se ispričavam!"

Bandić o susretu s Palmom: "Nisam znao, a braniteljima se ispričavam!"

Matija Habljak/PIXSELL

"Nisam znao da je Palma Arkanov prijatelj!", opravdavao se gradonačelnik na današnjoj konferenciji za medije. Za taj se susret ispričao braniteljima, a osvrnuo se na temu ordena kojeg je primio od Putina te govorio o Skupštinskoj većini.

Domovinski rat je završio i mi smo pobjedili. A da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini '91. normalno da ne bih to napravio. Ali nisam znao, opravdavao se gradonačelnik Bandić novinarima na njihov upit hoće li se ispričati za dolazak Dragana Markovića Palme. Nisam znao da je Arkanov prijatelj i oni branitelji koji su prepoznali u tome da je Bandić htio revidirati ono za što se borimo - ja im se ispričavam! Ali nisam napravio ništa što nisam smio. Neće me ništa spriječiti ako budem mogao otići već u nedjelju na misu u Beograd da popijem kavu s gradonačelnikom Radojičićem. Suradnja nema alternative. Da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini normalno da to ne bih radio!

Objasnio je da je do susreta došlo na zajedničku inicijativu, a na daljnji upit novinara zašto mu suradnici i branitelji u njegovom Klubu nisu objasnili tko je Palma, iz ureda gradonačelnika Miro Laco rekao je kako to to nije u njegovom opisu posla. Nije moja funckija da analiziram takve osobe poput dotičnog gospodina kojeg spominjete i analize njihove uloge koju su imali '90.-ih godina. Miodrag Demo dodao je da je bio prezauzet otvaranjem doma Tigrova u nedjelju te da bi gradonačelniku rekao da je znao.

Povod za Bandićev obračun s novinarima danas je bio orden za zasluge jačanja prijateljstva dvaju glavnih gradova Ruske Federacije i Hrvatske, koji je prošloga tjedna gradonačelniku dodijelio predsjednik Vladimir Putin. Na upit kako gleda na spomenuto odlikovanje, s obzirom na to da se Putina sumnjiči za niz nedemokratskih radnji prema Sjedinjenim Američkim Državama, ali i da pokušava ojačati ruski utjecaj kroz Republiku Srbiju, Bandić je oštro odgovorio. Gledao sam kako želite minimizirati tu moju nagradu. Umjesto da promovirate Zagreb i Hrvatsku, da je Bandić iz Hrvatske dobio tu nagradu, vi mene trpate u koš s Vučićem, Nikolićem i Dačićem. Nemam pojma s tim ljudima. Kakve to ima veze? To je strašno. Ja sam ponosan na tu nagradu! I ne zaboravite...mi smo slavenska braća! Di je problem tu? To je ponos! Zaradite ga vi!

U međuvrmenu je Živi zid podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv gradonačelnika Milana Bandića i saborske zastupnice Marije Puh koja je nedavno iz HNS-a 'prešla' u Bandićev saborski klub. Kako je rekao Tihomir Lukanić sumnjaju na političku korupciju. Prvenstveni razlog kaznene prijave je suspektno zaposlenje njezinog brata Milana nekoliko mjeseci svega prije njihovih pregovora oko prelaska u Bandićev Klub. Ne možemo dozvoliti da Hrvatski sabor postane pazar, plac i tržnica na kojima će novac i usluge biti vrijednije od demokratskog sustava, objasnio je Lukančić.

No ni ova prijava Bandića, čini se, ne zabrinjava jer kaže "to je njihov problem!"