Bandić: "Ovo nije država kakvu je Tuđman želio"

Bandić: "Ovo nije država kakvu je Tuđman želio"

Robert Anic/PIXSELL

Prošlo je 97 godina od rođenja prvoga hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana. U povodu godišnjice, na njegovom je grobu na Mirogoju, gradonačelnik Milan Bandić položio vijenac i zapalio svijeću.

Bandić je istaknuo da nije bilo hrvatskog antifašizma iz Drugog svjetskog rata, hrvatskog antifašizma iz Domovinskog rata te hrvatskih branitelja, prvog hrvatskog predsjednika i njegove filozofije hrvatske pomirbe, danas ne bi imali slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

Ipak, naveo je gradonačelnik, ovo nije Hrvatska kakvu su Tuđman i branitelji željeli - Još bogatiju, još prosperitetniju sa više zajedništva, više sposobnih, a ne podobnih i bolji život svim ljudima. Jedan dio smo napravili, drugi nismo. Na nama je da ne odustajemo.

Gradonačelnik je zahvalio hrvatskim braniteljima i Fanji Tuđmanu - Jedan je prvi, a svi ostali su drugi.  Mnogi mu to u hrvatskoj novijoj povijesti nisu mogli oprostiti. Nijedan predsjednik i skoro svi premijeri. Nitko mu to nije htio priznati, ali to treba priznati - rekao je Bandić.

Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u  Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.