"Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto"

"Bandić stavlja krivu stvar na krivo mjesto"

Prosvjednim performansom ispred Gradske uprave aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i Prava na grad u četvrtak su se usprotivili planu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za izgradnju dodatnih javnih garaža u gradskom središtu.

Aktivist s maskom Milana Bandića želio je prikazati "Bandićevu politiku privlačenja automobila u ionako zakrčeni centar grada". 

"Bandić se prema prometnoj politici u Zagrebu ponaša kao dijete koje se igra sa svojim prijateljima pa je tako jednom od njih, Tomislavu Horvatinčiću, zbog ulaza u garažu prepustio dio pješačke zone u Varšavskoj ulici. Umjesto da se smanji prometno zagušenje u centru i da se promet prilagodi korisnicima javnog prijevoza, pješacima, osobama s invaliditetom i biciklistima, gradonačelnik ponovno želi graditi garaže od kojih će profitirati pojedinci, a koje će u centar dovesti nove automobile", izjavio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Performans su organizirali povodom aktualnog Europskog tjedna mobilnosti i prošlotjedne odluke koju je Bandić 'progurao' kroz zagrebačku Gradsku skupštinu, a koja otvara vrata izgradnji garaža u centru. Prošli tjedan je na Bandićevu inicijativu Gradska skupština Grada Zagreba usvojila Zaključak o izradi prometne studije kojom će odrediti lokacije novih javnih garaža u centru grada.

Pri tome se neće poštivati zona zabrane izgradnje novih javnih garaža koja je u Generalni urbanistički plan (GUP) uvrštena "radi ograničenja motornog prometa u središtu grada" kako je to u važećem GUP-u i obrazloženo, napomenuli su iz Zelene akcije.

Upozorili su i kako je javni prijevoz sporiji, nova sljemenska žičara nije sagrađena, a Bandić "tvrdoglavo inzistira na novim javnim garažama u centru" pa je na sjednici Gradske skupštine prošli tjedan praktički već najavio gradnju garaže ispod Hrvatskog narodnog kazališta iz čega je jasno koji će biti zaključak te prometne studije.