Bandić: "Za pet godina u školama jedna smjena"

Bandić: "Za pet godina u školama jedna smjena"

Marko Prpic/PIXSELL

Jedna od najstarijih gradskih škola - Osnovna škola Pavleka Miškine na Svetom Duhu, izgrađena 1875., jutros je simbolično otvorena. Dogradnja i obnova škole započele su 2. srpnja prošle godine, a vrijednost radova je oko 45 i pol milijuna kuna. Obnovljen je troetažni dio škole, dogradila su se dva krila, te sportska dvorana s pratećim sadržajima.

Nakon obnove, nastava se u novoj školskoj godini za učenike razredne nastave odvija u jutarnjoj smjeni, odnosno u dvije smjene za učenike predmetne nastave. Istaknula je ravnateljica Osnovne škole Pavleka Miškine Vesne Vrbanović Jančić: "Dobili smo desetak novih učionica, vrhunsku opremu, projektore, pametne ploče. neki su učitelji dobili kabinete kako bi se mogli kvalitetno pripremati za nastavu. Dobili smo knjižnicu koju zapravo nismo ni imali. Učitelji su napokon dobili zbornicu, i novu sportsku dvoranu. Dobili smo multimedijsku učionicu koja je za suvremenu školu vrlo važna."

Otvarajući obnovljenu školu gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo kako se u gradu žele postići visoki obrazovni standardi: "Mi smo ove godine u Zagrebu uložili 450 milijuna kuna u izgradnju i rekonstrukciju starih škola i vrtića, a u idućih pet godina napravit ćemo 30 škola, novih ili dograditi stare, te uvesti prvi put Zagreb u Europu s jednom jedinom smjenom. Za pet godina investirat ćemo milijardu i pol kuna i Zagreb će staviti u povijest drugu i treću smjenu. Za pet godina će ići svi u jednu smjenu."

Trenutačno 27 škola radi u dvije smjene. U sljedećih 5 godina njihovom dogradnjom, izgradnjom drugih škola i preustrojem te se škole trebaju dovesti u stanje da se u njima može raditi u jednoj smjeni, pojasnio je pomoćnik pročelnika za odgoj i obrazovanje mr.sc. Slavko Borac: "Kada kažemo u jednoj smjeni, misli se da se redovna nastava odvija u jutarnjim satima, a u poslijepodnevnim satima ti kapaciteti ostaju na dispoziciji škole za različite slobodne aktivnosti."