Bandiću slijedi prekršajna prijava zbog gradskih plakata za svoju promidžbu

Bandiću slijedi prekršajna prijava zbog gradskih plakata za svoju promidžbu

Marko Prpic/PIXSELL

Jumbo plakati Grada Zagreba postavljeni tijekom predizborne kampanje za europske izbore bili su prikrivena izborna promidžba stranke Milana Bandića, plaćeni iz gradskog proračuna, utvrdilo je Državno izborno povjerenstvo. Iz DIP-a poručuju da Bandiću slijedi prekršajna prijava.

Naime, Grad Zagreb je u 2019., za vrijeme trajanja predizborne promidžbe, postavio ukupno 175 jumbo plakata u Zagrebu i okolici. Plakati s logom grada Zagreba na sebi su imali različite natpise, poput "Zagreb je jedini grad s pozitivnim prirodnim prirastom u Hrvatskoj", "Zagreb ima najbolji obrazovni standard u Hrvatskoj ", "Zagreb je šampion hrvatskog turizma" i "Advent u Zagrebu tri puta zaredom proglašen najboljim u Europi".

Povjerenstvo je utvrdilo da je taj broj postavljenih plakata u 2019. nerazmjerno veliki broj u odnosu na godine prije. U prethodnoj godini grad je objavio 20 jumbo plakata, u 2017. postavljeno je ukupno 60 plakata na jumbo panoima i 18 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama, a 2016. bilo je 25 plakata na jumbo panoima i 10 plakata u osvijetljenim reklamnim vitrinama.

Za primijetiti je da se u godini izborne promidžbe Grad Zagreb oglašavao osjetno većim brojem plakata nego što je to redovito činio u ranijim godinama (...) što upućuje na to da se oglašavanje u vrijeme izborne promidžbe ne može smatrati redovitim informiranjem građana Grada Zagreba o aktivnostima nadležnih tijela Grada Zagreba -  zaključio je DIP u svom izvješću.

Povjerenstvo je zaključilo da je riječ o prikrivenoj promidžbi jer je Bandić odgovoran za raspolaganje financijskim sredstvima Grada Zagreba, a ujedno je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti koji je bio izborni sudionik.

Prikrivena izborna promidžba, prema zaključku DIP-a, bili su i sadržaji s oznakom "#Zagreb" objavljeni u javnom Glasilu Grada Zagreba, što također predstavlja korištenje proračunskih sredstava za izbornu kampanju.

- Milana Bandića ćemo prekršajno prijaviti zbog plakata - rekao je član DIP-a Slaven Hojski.