Besplatno mjerenje gustoće kostiju!

Besplatno mjerenje gustoće kostiju!

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko društvo za osteoporozu, u povodu Svjetskog dana osteoporoze, tijekom listopada je organiziralo mnoge promotivne i preventivne aktivnosti. Zbog velikog odaziva građana, Hrvatsko društvo za osteoporozu odlučilo je produljiti tu akciju.

Iskoristiti je možete od danas, 2.studenoga do 13.studenoga 2015. Akcija će se provoditi u Domu zdravlja Zagreb Centar u Krugama 44. Svi zainteresirani za pregled mogu se prijaviti na broj telefona 6062 488 i to od 14 do 16 sati.

Osteoporoza je smanjenje koštane mase koje kosti čini tako krhkima da se vrlo lako lome. Sklonije su joj žene, manje muškarci, a vrlo rijetko djeca.

Neki od znakova upozorenja su prijelomi kostiju nakon blagog udarca ili pada, gubitak visine, neobjašnjiva bol u leđima. A uzroci:manjak estrogena nakon menopauze, loša prehrana, nedostatna tjelesna aktivnost, nasljedna sklonost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola te dugotrajno liječenje kortikosteroidima. Pomoći si možete hranom bogatom kalcijem, redovitim vježbama u stojećem stavu te hormonskim nadomjesnim liječenjem za žene poslije menopauze.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. listopada.