Betlehemsko svjetlo u Zagrebu

Betlehemsko svjetlo u Zagrebu

Luka Stanzl/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske tradicionalno organizira donošenje Betlehemskog svjetla mira iz Beča u Zagreb. Ispred katedrale učenica Tena Vidović iz Odreda izviđača Savski Gaj predala ga je predsjedniku Hrvatskog Sabor Josipu Leki.

On je Betlehemsko svjetlo unio u katedralu i predao ga katedralnom rektoru Josipu Kuhtiću, koji je i vodio misu u nazočnosti predsjednika Sabora. Betlehemsko svjetlo božićni je običaj koji je utemeljila Radio televizija Gornje Austrije prije 27 godina. Tada je izviđač iz Beča otišao u Betlehem, zapalio svjetlo te ga donio natrag u Beč. Običejem se želi podsjetiti na poruku mira koja je objavljena u Betlehemu Kristovim rođenjem. Predsjednica odreda izviđača Savski Gaj Višnja Sremić opisuje kako se običaj dalje razvijao:

"Od tada se po svim našim gradovima i državama Europe širi i donosi se u naše prvostolnice, a onda od tuda po svim crkvama i svim domovima. Kod nas je 21. puta. Prvi put ga je donio gospodin Franjo Gregurić i to nekako preko Mađarske, još u doba rata", rekla je Višnja Sremić. 

Osnovnoškolka Tena Vidović iz Odreda izviđača Savski Gaj uručila je ispred katedrale Betlehemsko svjetlo predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji ga je unio u katedralu. Tom se prilikom prisjetio vlastitog izviđačkog staža i popričao s učenicom:

"Bio sam izviđač od šestog razreda osnovne škole sve do druge godine fakulteta. To je lijepa organizacija. Dođi, dođi, pokaži ti da si izviđač, sjajna mi je izviđačica, sjajna", rekao je Leko Teni Vidović.

Inače, Betlehemsko svjetlo čuva se do Božića, a na Badnjak će gorjeti u gotovo 30 europskih zemalja.