Biciklistički doručak za one koji idu biciklom na posao

Biciklistički doručak za one koji idu biciklom na posao

Damir Špehar/PIXSELL

U povodu obilježavanja "Međunarodnog dana zimskog bicikliranja na posao" Sindikat biciklista jutros je organizirao dijeljenje biciklističkog doručka na tri lmjesta: u Martićevoj kod spomenika Fra Grgi Martiću, kod proširenja na Mostu slobode - južno od nasipa te na križanju Savske i Vukovarske.

Riječ je o svjetskoj inicijativi prijateljskog natjecanja među gradovima i državama, a naš je grad trenutačno na sedmom mjestu po broju prijava.

- Tijekom cijelog dana se ljudi mogu registrirati na www.winterbiketoworkday.org i obvezat se da će barem danas koristiti bicikl na putu do posla ili od posla. Bitno je samo da puno građana i građanki Zagreba i Hrvatske i svijeta vozi bicikl i zimi. Pretpostavka je da, ako se jedanput pokuša sjesti na bicikl zimi, onda će dosta građana nastaviti koristiti bicikl na putu do posla i ostatak godine. Nažalost klimatske promjene se događaju željeli mi to ili ne. Jedan od načina ako želimo sami smanjiti vlastiti utjecaj na klimatske promjene je da barem sjednemo na bicikl, a ne u automobil - zaključila je Tena Šarić iz sindikata biciklista.