Biciklistički pothvat do Sočija

Biciklistički pothvat do Sočija

Biciklistički trio, koji je 2008. pedalirao od Zagreba do Pekinga i 2012. do Londona, u svoju listu pothvata upisao je novo olimpijsko odredište - tri tisuće kilometara udaljen Soči do kojega je, prkoseći raznim nedaćama putovao 38 dana.

Po povratku u Hrvatsku biciklisti Mladen Gaćeša, Tomislav Barbić i Marko Mitić ispričali su dogodovštine sa svojeg putovanja, otkrivši da im je bilo najteže što su se 80 kilometara prije cilja zbog problema s biciklom morali ukrcati na vlak. Iako su bili razočarani što nisu s biciklima ušli u cilj, kada su se dojmovi slegnuli shvatili su da su napravili veliki posao.

"Put u Soči bio je više od putovanja i svakako puno zahtjevniji. Do Pekinga smo recimo putovali četiri mjeseca, ali ovaj put do Sočija je bio neponovljiv. Ipak, najdraži mi je put u London jer je tada išla grupa od 17 biciklista i bilo je odlično", rekao je Mladen u intervjuu za portal zagrebačkog Kluba hokeja na ledu Medveščak.

Na putu od Zagreba do Sočija biciklističkom trojcu najveći problem su predstavljale gume. Iz Zagreba su krenuli sa zimskim gumama sa čavlićima jer su očekivali hladnoću. No, prvih 15-ak dana pratilo ih je lijepo vrijeme, što nije odgovaralo gumama pa su na njima svakodnevno nešto morali raditi, mijenjati ih ili krpati.

Izbor guma ipak se pokazao ključnim u Ukrajini, gdje su ih kao hladni tuš dočekali ledena kiša, led na cesti, snijeg, vjetar i temperature između deset i petnaest stupnjeva ispod nule. No, unatoč teškim vremenskim uvjetima trojici biciklista nije padalo napamet odustati, čak ni kad je u Kerču bez njih isplovio brod, koji je bio jedini način da stignu na vrijeme u Soči. Iz Kerča su na kraju krenuli dan i pol kasnije, a kad su stigli u Rusiju zbog vremenske razlike još su morali sat pomaknuti dva sata unaprijed. Stoga im nije ništa drugo preostalo nego pedalirati cijeli dan i večer kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.

Kad su se već ponadali da su najgore prošli i da ih do Sočija očekuje još samo 80 sunčanih kilometara, ponovo je iskrsnuo problem s biciklom. Mladen, Tomislav i Marko morali su donijeti najtežu odluku na putovanju - hoće li riskirati i nastaviti s biciklima ili sjesti na vlak i s njim ući u Soči, a na kraju su zaključili da je vlak najbolja opcija. Sreća u nesreći je bila što im se problem s biciklom dogodio 500 metara od željezničke stanice i to 45 minuta prije polaska vlaka.

Trio je u Sočiju ostao četiri dana, a prilikom povratka za Zagreb u zračnoj luci je sreo braniča Medveščaka Ivana Švarnyja. "Na aerodrom smo došli u Medveščakovim majicama i odjednom je netko počeo vikati 'Zig-Zag'. Mi smo odmah uzvratili 'Zig-Zag' da bi tek tada skužili da je to Ivan Švarny", prisjetili su se biciklisti, koji su Soči napustili s još jednom dogodovštinom.

Dnevnik putovanja na Zimske olimpijske igre u Sočiju objavili su na portalu biciklističkog kluba Pedalinac.