Bolnica Srebrnjak postaje kliničko istraživački centar

Bolnica Srebrnjak postaje kliničko istraživački centar

Patrik Macek/PIXSELL

Dječja bolnica Srebrnjak dobiva sredstva iz fondova Europske unije, kako bi reformom iz pedijatrijske bolnice bila pretvorena u kliničko istraživački centar i polikliniku specijaliziranu za dječje bolesti. U Banskim dvorima potpisan je ugovor vrijedan 432 milijuna kuna.

Ugovor o financiranju projekta europskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislav Petric.

Translacijska medicina znači bolje povezivanje temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja s medicinskom praksom, s ciljem da se nova otkrića brže i efikasnije implementiraju u svakodnevnom liječenju. To otvara vrata razvitku personalizirane medicine i omogućuje raniju dijagnostiku bolesti, uspješnije liječenje i bolju zdravstvenu zaštitu.

Projekt koji bi trebao biti završen kroz 32 mjeseca, obuhvaća izgradnju i opremanje nove zgrade od gotovo 15.000 četvornih metara, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Ukupni troškovi projekta procijenjeni su na 432 milijuna kuna, od čega se 85 iznosa financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o jednom od ključnih strateških projekata Vlade u okviru korištenja europskih sredstava, koji je dugo pripreman i predstavlja značajnu investiciju u hrvatski zdravstveni sustav.

Nova zgrada bit će moderno opremljena i donijeti 130 novih radnih mjesta, rekao je Plenković, a centar će postati referentnom točkom na tom području medicine i ojačati imidž Zagreba u pogledu kvalitete zdravstvenih usluga.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak istaknula je kako se radi o trenutno najvećem strateškom projektu u našoj znanosti te se još jednom založila za povećanje sredstava za znanost, po čemu je Hrvatska na europskom dnu.

Ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo ocijenio je da od novog centra za translacijsku medicinu koristi neće imati samo Hrvatska već i regija, jer će znanje ljudi koji će tamo raditi biti izvozni proizvod. - Projekt je jedinstven jer predstavlja simbiozu znanstvenika bazičara i kliničara pedijatrijskog tipa, što na jednom mjestu uključuje kirurgiju, fiizijatriju, dermatologiju itd - rekao je.

Najavio je da se za mjesec i pol dana kreće sa raspisivanjem potrebnih natječaja, kako bi izgradnja počela iduće godine.