Bozanić: Crkva je otvorena za suradnju svima koji žele dobro Zagrebu

Bozanić: Crkva je otvorena za suradnju svima koji žele dobro Zagrebu

Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić s apostolskim nuncijem u RH, biskupima, svećenicima i vjernicima na Trgu ispred katedrale. Bozanić je zatražio zagovor od MB od Kamenitih vrata da dionici Crkve budu blagoslov svome gradu i budu otvoreni svim ljudima dobre volje.

Propovijedajući ispred "Stepinčeve katedrale" istaknuo je među ostalim: "Zagreb nas treba kao vjerničku obitelj, kao nositelje radosti, i svjedoke Božjeg života u svim društvenim i političkim odgovornostima, kazao je nadbiskup Bozanić te dodao: "Iznova potvrđujemo kao Crkva svoju otvorenost za suradnju sa svima koji žele dobro i napredak Zagreba".

U demokratskoj suodgovornosti želimo i dalje promicati i poštivati prava, obaveze i dužnosti svake zakonite institucije da bi civilno društvo u svojoj dinamici omogućavalo međusobno poštivanje, zdrav razvoj i napredak svim građankama i građanima, a posebno onima koji su pritisnuti raznim nepravdama, teškoćama i križevima, zaključio je.      
Kardinal Franjo Kuharić proglasio je 31. svibnja 1991. Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba. ž.
Na Kamenitim vratima se od davnina štovala slika Marije Kraljice s djetetom Isusom u ruci. Godine 1731., u noći s 30. na 31. svibnja, na Gornjem gradu je izbio požar koji je uništio gotovo sav Gornji grad i dobar dio Kaptola. Izgorio je tada i okvir te slike, ali je slika ostala neoštećena. To je početak današnjeg svetišta Majke Božje na Kamenitim vratima, podsjetio je kardinal Bozanić.
Nakon mise, tradicionalna procesija sa slikom Majke Božje krenula je od Katedrale do Kamenitih vrata, ove godine sa znatno manjim brojem vjernika, kako je određeno od Zagrebačke nadbiskupije zbog pandemije.