Burno u Gradskoj skupštini tijekom zasjedanja!

Burno u Gradskoj skupštini tijekom zasjedanja!

Patrik Macek/PIXSELL

Dvije pripadnice inicijative "Samoborček" izbačene su iz Gradske skupštine nakon što su tijekom sjednice s galerije bacili snop letaka, od kojih je dio pogodio HDZ-ovu zastupnicu Dubravku Brezak Stamać u glavu.

Sjednica Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu i rebalans gradskog proračuna koji bi se povećao za više od 330 milijuna kuna, počela je zahtjevima za stanke oporbenih klubova. Razlog je bio zahtjev za ocjenu ustavnosti nekih odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu.

Anka Mrak-Taritaš stanku je zatražila vezano uz zahtjev za ocjenu ustavnosti nekih odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu. Zbog istog je razloga stanku zatražio i predsjednik Kluba lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Nakon što je gradonačelnik Bandić pod pritiskom kritika oporbenih klubova povukao prijedlog, predsjednik skupštine i prvi čovjek gradskog HDZ-a Andrija Mikulić upozorio je da HDZ neće taj prijedlog podržati ni za mjesec dana:

"Pa zar ćemo tvrditi da je Hrvatski sabor donio zakon koji nije u skaldu s Ustavom! Ja osobno kao saborski zastupnik se to ne bi usudio. Ali, ja ću vam reći drugu stvar. prije par mjeseci je u skupštini donesena jedna odluka, za kuju je ministarstvo po pravu nadzora utvrdilo da nije u skladu sa zakonom, i odluka je stavljena van snage."

Ovim je Andrija Mikulić dao naslutiti da je gradonačelnikov prijedlog u stvari pokušaj uzvraćanja udarca Ministarstvu graditeljstva koje je gradsku odluku o održavanju javne rasvjete stavilo izvan snage.

HSLS-ov zastupnik Darko Klasić kritizirao je prijedlog izmjene statuta grada Zagreba kojim bi Stručna služba Gradske skupštine odgovarala isključivo gradonačelniku.
Naime, stručna služba grada Zagreba nadzire provođenje gradskih izbora i zakonodavac je zamislio da ona u svom radu bude nezavisna.